BiH
4

SDU predstavio kandidate u Sarajevu

FENA
Kandidati Socijaldemokratske unije (SDU) BiH za načelnike sarajevskih općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, Emir Zlatar, Kerim Čelik, Salih Ćeško i Omer Hadžiomerović, te kandidat za načelnika Općine Vogošća Eset Muračević, u nedjelju su na pres-konferenciji u Sarajevu predstavili programe i prioritete djelovanja, ukoliko pobijede na predstojećim lokalnim izborima.

Kandidat za načelnika Općine Stari Grad Emir Zlatar rekao je da SDU želi vratiti temeljne ljudske vrijednosti u politiku i da je to jedan od osnovnih principa djelovanja ove političke partije, dodavši da bez toga nema ni razvojnih i infrastrukturnih projekata te da je građanima potrebno stvoriti novi kvalitetan ambijent za življenje, s ljudima iz struke.

Kandidat za načelnika Općine Centar Kerim Čelik istaknuo je da je stanje u Općini Centar dosta pasivno i da se mora krenuti u sveobuhvatnu akciju, kao i da ta općina mora postati centrom BiH.

Kako je rekao, ukoliko pobijedi na predstojećim izborima, zalagat će se, prije svega, za potpunu saradnju s građanima i stvaranje jednog partnerskog odnosa, stvaranje uvjeta za bolje punjenje budžeta s ciljem novog zapošljavanja te rješavanje problematike kojom će se izbjeći preklapanje nadležnosti te lokalne zajednice s drugim nivoima vlasti.

Kandidat SDU za načelnika Općine Novo Sarajevo Salih Ćeško odlučan je da, prvenstveno, pomogne starima i nemoćnima, kao i drugim "osjetljivim" kategorijama stanovništva, kao npr. formiranjem službe za pomoć starim i iznemoglim osobama te izgradnjom prihvatiišta za beskućnike.

Također, Češko kaže da je neophodno raditi i na osiguranju sigurnosti građanima i spriječavanju nelegalne gradnje, te efikasnijem punjenju budžeta kroz rente za poslovne prostore, ali i na ekologiji.

Kandidat za načelnika Općine Novi Grad Omer Hadžiomerović kazao je da je stanovnicima te općine potreban stručan kadar, a ne više politički podobni načelnici i da bi, u tom kontekstu, posebnu pažnju posvetio infrastrukturi u rubnim područjima Novog Grada.

Eset Muračević, kandidat SDU za načelnika Općine Vogošća, kako je rekao, ukoliko dobije priliku, zalagat će se da Vogošći osigura što više izvornih prihoda te da njen budžet ne zavisi od političke ili bilo koje druge milosti viših nivoa vlasti.

Neke od vodećih problema Vogošće koje bi rješavao, kako kaže, su vodosnabdijevanje, saobraćajno povezivanje s gradom te vraćanje Vogošće u sastav Grada Sarajeva.