BiH
0

SDU: O budućnosti ustavne reforme i državnom ustrojstvu BiH

FENA
Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine (SDUBiH) i Bosanskohercegovački slobodni demokrati smatraju da je vrijeme da Bosna i Hercegovina dobije novi ustav kojim bi se osigurali racionalnije, funkcionalnije i demokratičnije državno ustrojstvo.

Stranke su, istovremeno, saglasne da je u ovoj fazi neophodno prisustvo međunarodne zajednice u BiH, odnosno OHR-a o čemu će, kako je najavljeno, obavijestiti Vijeće za implementaciju mira (PIC) čije je zasjedanje planirano krajem februara.

Predsjednik SDUBiH Nermin Pećanac danas je na zajedničkoj pres-konferenciji dviju stranaka u Sarajevu istaknuo da kriteriji za buduće ustrojstvo BiH podrazumijevaju da je u BiH neophodno smanjiti broj nivoa vlasti, ukinuti entitetsko glasanje te stvoriti uvjete za izjednačavanje aktivnog i pasivnog prava glasa.

Pećanac precizira da se on i stranka koju predvodi zalažu za regionalno ustrojstvo BiH bez nacionalnih prefiksa, decentralizaciju vlasti i moći, te za ostanak institucija međunarodne zajednice u BiH, odnosno OHR-a sve do pune implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma i donošenja novog bh. ustava.

Neophodnost prisustva OHR-a u BiH potcrtao je i predsjednik BH. slobodnih demokrata dr. Sead Avdić, uz napomenu da postojeći Ustav BiH predstavlja tek Aneks Mirovnog sporazuma koji nikada nije dobio demokratsku legitimaciju, odnosno potvrdu parlamenta BiH.

Avdić konstatira da predstojeća ustavna reforma predstavlja najznačajniji projekt nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma te da se taj proces ne može okončati bez prisustva OHR-a.

U tom kontekstu, potpredsjednik SDUBiH Miro Lazović podsjetio je na stav Delegacije Evropskog parlamenta da se BiH s postojećim Ustavom ne može integrirati u Evropu te da ga nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) treba mijenjati.

Lazović smatra da svi problemi s kojima se suočava BiH proistječu iz neodgovarajućeg ustavnopravnog i teritorijalnog uređenja zemlje te da aktuelna rješenja ne afirmiraju državne institucije, nego naprotiv podstiču etničke i političke podjele, direktno ugrožavaju ljudska prava na cijelom prostoru BiH, kao i entitetske opstrukcije, proizvodeći stalne tenzije i konfrontacije.

Govoreći u svojstvu gosta pres-konferencije poslanik u prošlom sazivu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Potočnik ukazao je na nužnost teritorijalnog i funkcionalnog redefiniranja BiH uz puno uvažavanje svih bh. specifičnosti.

Bosni i Hercegovini je potreban jedan predsjednik, jedan premijer vlade, jedan parlament, jedan dom naroda, smatra Potočnik, autor Prijedloga ustava BiH koji je uputio u parlamentarnu proceduru u decembru 2005. godine.

Inače, sudionici današnje pres-konferencije oštro su se usprotivili takozvanoj "federalizaciji" BiH uz ocjenu da se oni koji je zagovaraju zalažu za dezintegraciju i uništenje BiH.

Zajednička ocjena je da u afirmiranje BiH treba uključiti i sve one koji misle dobro našoj zemlji, uz napomenu da je to većina njenih građana koje treba dodatno animirati za sudjelovanje u svim procesima koji se tiču budućnosti zemlje.

Konstatirano je da je današnja zajednička pres-konferencija korak u tom pravcu, uz uvjerenje da će se u budućnosti stalno širiti krug političkih stranaka i istaknutih pojedinaca zainteresiranih za pozitivne promjene u BiH.