Kritika vlastima
42

SDU nakon najave poskupljenja grijanja: Vlada Kantona Sarajevo reketira građane

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SDU BiH najoštrije osuđuje odluku Vlade KS u vezi sa povećanjem cjene plina i grijanja i traži od Premijera Vlade KS Elmedina Konakovića da odmah stavi van snage odluku o povećanju cjene plina i grijanja, te ujedno preispita sve odluke Vlade KS u vezi sa formiranjem cjene plina od aprila ove godine.

Građani su duboko razočarani činjenicom da je Vlada KS ovom odlukom, uspostavila vrlo arogantnu politiku apsolutne socijalne neosjetljivosti.

Svako poskupljenje komunalnih usluga, a posebno energenata predstavlja udar na životni standard građana koji je svakim danom sve niži i niži, stoga bi svaka odgovorna i kompetentna vlast u tom kontekstu formirala cijene komunalnih usluga u skladu sa mogućnostima i potrebama građana. Međutim, ovom vrlo drskom odlukom Konakovićeva Vlada je pokazala da nema želje ni volje, hrabrosti, a najmanje znanja da se odupre konstantnim udarima na životni standard građana Kantona Sarajevo.

Konstantno osiromašivanje građana stalnim poskupljenjima životnih namjernica, energenata i komunalnih usluga izgleda da nema nikakvog uticaja na kreiranje politika vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo. Vlada KS usljed očiglednog neznanja, ništa nije uradila da bi smanjila enormnu administraciju, katastrofalne gubitke i troškove komunalnih preduzeća osim što je najavila pa odustala od kreiranja holding kompanije za pružanje komunalnih usluga (što je u osnovi ideja SDU BiH iz 2009. godine), navodi se u saopćenju.

"Stoga poručujemo premijeru da je posegnuo za najlakšom opcijom zavlačenja ruke u džep, tj. 'reketiranja' građana Kantona Sarajevo ćime je pogazio sve one izjave date u vezi sa rješavanjem viška radnika, velikih plata i enormnih troškova i gubitaka u komunalnim preduzećima Kantona Sarajevo. Zato pozivamo premijera Vlade KS Elemdina Konakovića da odmah povuče odluku o visini tarifnih stavova kojom su usklađene cijene centralnog grijanja sa povećanom cijenom prirodnog gasa", poručuju iz SDU.