BiH
0

SDS "zapanjena" zajedničkom izjavom Dodika, Tihića i Čovića

FENA
Foto: Nezavisne
Foto: Nezavisne
Srpska demokratska stranka (SDS) saopćila je večeras da je „zapanjena“ zajedničkom izjavom Dodika, Tihića i Čovića u kojoj se zalažu za „suverenu državu Bosnu i Hercegovinu čiji srednji nivo vlasti čine četiri teritorijalne jedinice“.

„Ovakvo otvoreno pristajanje lidera SNSD-a za napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije ništa drugo nego besramna izdaja i prevara građana RS-a: od dobijenih izbora na obećanju provođenja referenduma o samostalnosti RS-a i vraćanju prenesenih nadležnosti - do zalaganja za suverenu državu Bosnu i Hercegovinu koja će se sastojati od četiri teritorijalne jedinice“, navodi SDS u saopćenju.

„Nije teško nazrijeti da bi dvije teritorijalne jedinice bile sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, a po jedna sa većinskim srpskim i hrvatskim“, kaže stranka.

SDS očekuje od Parlamenta RS-a da hitno zaštiti RS "od moguće izdaje njenih interesa", tako što će u Ustav ugraditi odredbu kojom će biti „onemogućene bilo kakve promjene statusa RS-a ukoliko prethodno nisu dobile većinsku podršku građana na referendumu“.