BiH
0

SDS: Zahtjev SNSD-a za princip otcjepljenja u BiH je demagogija

FENA
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić ocijenio je danas da je najava SNSD-a da će u razgovoru o ustavnim promjenama u BiH tražiti mogućnost samoopredjeljenja do otcjepljenja, demagoška priča, jer se otcjepljenje definiše voljom naroda koju će prihvatiti međunarodna zajednica.

Bosić je naglasio da se SDS zalaže za uređenje BiH onako kako je to definirano Daytonskim sporazumom, naglasivši da su priče SNSD-a o federalizaciji BiH „bacanje prašine narodu u oči".

Lider SDS-a je zatražio da se rasprava o ustavnim promjenama vodi u Narodnoj skupštini, naglasivši da je nedopustivo da pojedinci, mimo odluka ili obavezujuće platfome institucija vlasti, idu na razgovore o ovoj važnoj temi iza zatvorenih vrata.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da nije dobra ideja prema kojoj bi Sarajevo u budućim ustavnim rješenjima bilo definirano kao distrikt, pojasnivši da je tako „nešto bilo moguće neposredno nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, kada je tamo bilo Srba, a sada bi to predstavljalo samo davanje Bošnjacima entiteta u kome bi imali znatnu većinu“.

On se založio i za ostanak ranijih obilježja RS-a, uz podsjećanje da je SDS prikupio 80.000 potpisa građana za zadržavanje ukinutog grba i himne "Bože pravde" i o tome će obavijestiti parlament.