RS
0

SDS traži strategiju i kriterije procesuiranja ratnih zločina

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je danas Vijeće ministara BiH da što prije izradi strategiju i utvrdi kriterijume o prioritetima za procesuiranje optuženih za ratne zločine, pri čemu, kako navodi, posebno treba voditi računa o vremenu i načinu izvršenja krivičnog djela.

”Usvajanje ovakve strategije je neophodno jer postoji sumnja da Tužilaštvo bira samo pojedine predmete prema njima znanom kriterijumu, a prema kojem je pred Sudom BiH od 97 optuženih njih 73 srpske nacionalnosti, 25 hrvatske i 12 bošnjačke”, kaže se u današnjem saopćenju SDS-a.

Ova stranka je, između ostalog, pozvala predstavnike RS-a u zajedničkim institucijama BiH da pred Ustavnim sudom BiH pokrenu apelaciju kojom bi se utvrdilo da li je u skladu s Ustavom BiH praksa Suda BiH da se optuženim za ratne zločine ne sudi po krivičnom zakonu koji je važio u momentu počinjenja krivičnog djela, a to je Krivični zakon SFRJ koji se primjenjuje i u zemljama regiona, već po daleko rigoroznijem Krivičnom zakonu BiH iz 2003.godine.

”SDS smatra da svi ratni zločini treba da budu procesuirani, ali to procesuiranje ne smije da bude i političko suđenje i ljudska prava svih optuženih moraju biti zaštićena. Takođe, smatramo da porodice optuženih ne smiju biti žrtve procesa koji se vode protiv njihovih bližnjih, pa Vladu RS-a pozivamo da povede brigu o ovim porodicama i omogući im zaposlenje”, navodi se u saopćenju SDS-a.