{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDS traži od Vlade RS-a hitne socijalne mjere, a ne zidanje zgrada

F
15.5.2008. u 15:50
0
0
SDS traži od Vlade RS-a hitne socijalne mjere, a ne zidanje zgrada
0
SDS traži od Vlade RS-a hitne socijalne mjere, a ne zidanje zgrada
Srpska demokratska stranka saopćila je da će iduće sedmice uputiti u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u kojim se uvodi diferencirana stopa PDV-a, s ciljem da se zaštite socijalno-ugrožene kategorije stanovništva, a nulta stopa PDV-a predviđena je za prehrambene artikle, lijekove, knjige, vještačka đubriva i sadnice.
Ova stranka od Vlade RS-a traži da preduzme hitne mjere i zaustavi “divljanje” cijena da bi zaštitila socijalno-ugrožene kategorije, penzionere i nezaposlene, te da pokaže brigu za radnike koji rade u proizvodnji i pune budžet RS-a, a, nažalost, žive u siromaštvu.

U saopćenju SDS podsjeća da je sindikalna potrošačka korpa za prva tri mjeseca ove godine porasla za 115 KM, te konstatira da je “svima jasno da penzije i plaće ne prate rast cijena”.

U maju je, kako se dodaje, 47.000 penzionera dobilo manje penzije nego što im pripada po izmijenjenom Zakonu o Fondu PIO, više od polovine radnika živi u siromaštvu, 75.000 porodica živi bez ikakvih primanja, dok se najavljuju smanjenja plaća medicinarima, a posebno pomoćnom osoblju zaposlenom u zdravstvenim ustanovama.

“Sve ovo su parametri koji ukazuju na nebrigu Vlade RS-a za prosječne građane Srpske”, naglašava SDS i traži od Vlade RS-a da hitno koriguje svoju ekonomsku politiku, jer ukoliko to ne učini "RS će poput Federacije BiH uskoro biti pred bankrotom".

"Umjesto enormne javne potrošnje i zidanja megalomanskih zdanja, bez pokrića u rastu produktivnosti, budžetska sredstva i kreditne aranžmane neophodno je usmjeriti u proizvodne projekte, jer inače već kroz godinu-dvije, bez plaća će ostati i oni koji ih danas primaju", poručuje SDS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: