BiH
0

SDS traži od Vlade RS-a hitne socijalne mjere, a ne zidanje zgrada

FENA
Srpska demokratska stranka saopćila je da će iduće sedmice uputiti u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u kojim se uvodi diferencirana stopa PDV-a, s ciljem da se zaštite socijalno-ugrožene kategorije stanovništva, a nulta stopa PDV-a predviđena je za prehrambene artikle, lijekove, knjige, vještačka đubriva i sadnice.

Ova stranka od Vlade RS-a traži da preduzme hitne mjere i zaustavi “divljanje” cijena da bi zaštitila socijalno-ugrožene kategorije, penzionere i nezaposlene, te da pokaže brigu za radnike koji rade u proizvodnji i pune budžet RS-a, a, nažalost, žive u siromaštvu.

U saopćenju SDS podsjeća da je sindikalna potrošačka korpa za prva tri mjeseca ove godine porasla za 115 KM, te konstatira da je “svima jasno da penzije i plaće ne prate rast cijena”.

U maju je, kako se dodaje, 47.000 penzionera dobilo manje penzije nego što im pripada po izmijenjenom Zakonu o Fondu PIO, više od polovine radnika živi u siromaštvu, 75.000 porodica živi bez ikakvih primanja, dok se najavljuju smanjenja plaća medicinarima, a posebno pomoćnom osoblju zaposlenom u zdravstvenim ustanovama.

“Sve ovo su parametri koji ukazuju na nebrigu Vlade RS-a za prosječne građane Srpske”, naglašava SDS i traži od Vlade RS-a da hitno koriguje svoju ekonomsku politiku, jer ukoliko to ne učini "RS će poput Federacije BiH uskoro biti pred bankrotom".

"Umjesto enormne javne potrošnje i zidanja megalomanskih zdanja, bez pokrića u rastu produktivnosti, budžetska sredstva i kreditne aranžmane neophodno je usmjeriti u proizvodne projekte, jer inače već kroz godinu-dvije, bez plaća će ostati i oni koji ih danas primaju", poručuje SDS.