Banja Luka
0

SDS traži nezavisnost RS-a, a studenti spaljuju zastavu BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke Borislav Bojić optužio je aktuelnu vlast u Republike Srpske da nije spremna da zauzme jasan stav povodom nezavisnosti Kosova.

Bojić je podsjetio da je SDS zatražio da Skupština RS-a održi posebnu sjednicu na kojoj bi se utvrdio stav u vezi s jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova te da to narod od njih očekuje.

"Neprihvatljivo je da još ne znamo kada će se održati posebna sjednica Skupštine", rekao je Bojić.

SDS je zatražio od institucija RS-a da zaštite dostojanstvo i dignitet srpskog naroda i RS-a i osigura ista prava koja će biti priznata Albancima na Kosovu.

Od Vlade RS-a očekuju da ispuni ranije data obećanja i na referendumu provjeri volju građana o budućem statusu RS-a.

Građani Republike Srpske jučer su javno pokazali svoje stavove u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova. U Banjoj Luci je oko hiljadu studenata Banjalučkog univerziteta održalo proteste kojima su željeli dati podršku srpskim studentima na Kosovu i izraziti protivljenje jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

Protestnu šetnju iz studentskog kampusa u Banjoj Luci do Trga Krajine organizirala je Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci (SOBL).

Studenti su nosili srpske zastave i transparente na kojima piše: “Studenti u Kosovskoj Mitrovici sa vama smo”, “Kosovo je pečat srpstva”, “1389. jednako 2008.”, “Zar su samo studenti protiv”, ali su uzvikivali i pogrdne riječi, posebno prema Federaciji BiH, kao i "Ubij Turčina", "Federacijo ko te .... možemo i bez tebe".

Također, protestanti su izrazili i podršku Srbiji uzvikujući “Kosovo je dio Srbije”, “Srpska Srbija zajednička država” i drugo.

Predsjednik Studentske organizacije Univerziteta u Banjoj Luci Dejan Kragulj rekao je da oni ovim protestom žele podržati svoje kolege u Kosovskoj Mitrovici, koji se, “nalaze u neizvjesnosti, jer ne znaju da li će moći da studiraju po obrazovnom sistemu svoje zemlje i da li će uopće moći ostati da žive ondje gdje su vjekovima živjeli njihovi preci”.

Protestanti su na krov i fasadu ureda francuske i njemačke ambasade, koji se nalazi preko puta nove zgrade Vlade RS-a, bacali kamenice i jaja.

Prije toga, jake snage policije spriječile su studente i đake da krenu prema Uredu američke ambasade u Banjoj Luci, a kordon policije zadržao ih je oko 300 metara prije prilaza prostorijama te ambasade.

Nakon toga su krenuli prema Narodnoj skupštini RS-a, ali su ih i tu dočekale jedinice specijalne policije pa su krenuli prema novoj zgradi Vlade RS-a.

Studenti i đaci su svoj bijes pokazali i ispred zgrade Vlade RS-a, okružene jakim policijskim snagama, gdje su uzvikivali "Izlazite napolje", "Ustaše", ali i "Hoćemo nezavisnost", "Kosovo je srce Srbije", "Srbija". Zapaljena je zastava BiH i Evropske unije, a zastrašujuće je bilo kada su protestanti uzvikivali ime haškog optuženika za ratne zločine Ratka Mladića. Novi protesti najavljeni su za četvrtak.