BiH
0

SDS traži Dodikovu ostavku

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da bi predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik trebao uskoro da podnese ostavku, jer nije u interesu RS-a da je zastupa u predstojećim ustavnim promjenama, a pod hipotekama je „utvrđenih nepravilnosti“ tokom opremanja zgrade Vlade i izgradnje autoputa Banja Luka - Gradiška.

Ovo je danas na pres-konferenciji saopćio lider SDS-a Mladen Bosić ističući da je u izvještaju Glavne službe za reviziju jasno naznačeno ono što je i ta stranka govorila da se dešavalo tokom izgradnje zgrade Vlade, rekonstrukcije Palače predsjednika i nabavke automobila za Vladu RS-a.

"Radi se o ogromnim pronevjerama novca iz entitetskog budžeta, a u revizorskom izvještaju se nedvosmisleno navodi da su kršene procedure prilikom sklapanja ugovora s dobavljačima, što je bio prvi korak za pripremu pronevjere od oko 50 miliona KM, što se i desilo“, rekao je Bosić.

On je tvrdio da SDS ima podatak da je putem firme "Vizor“ uvezen namještaj iz Italije, da su fakture prepravljane i da su množene cijene namještaja i opreme s dva i dva i po puta.

"SDS tu dokumentaciju posjeduje i na raspolaganju smo tužilaštvu da provjeri ove tvdnje. Tu se ne radi o kršenju procedura, već pronevjerama velikih količina novca koje su završile u privatnim džepovima“, rekao je Bosić uz očekivanje da će Tužilaštvo RS-a procesuirati sve što je utvrđeno u revizorskom izvještaju.

Naveo je da SDS ima i informacije da je pokrenuta istraga u Tužilaštvu BiH ovim povodom, te oko izgradnje autoputa Banja Luka - Gradiška dionice do Klašnica, zato što na sve nije reagiralo Tužilaštvo RS-a, pa se "funkcioneri RS-a procesuiraju u Sarajevu, odnosno potencijalno mogu da budu u situaciji da se ucjenjuju tokom predstojećih ustavnih promjena i reforme policije“.

On je novinarima podijelio i dopis Tužilaštva BiH u kome se traži da SIPA pribavi podatke od Vlade RS-a oko izgradnje njene zgrade i autoputa do Klašnica.

Lider SDS-a je potvrdio i da do sada nisu dobili nikakvu informaciju iz Okružnog tužilaštva Banja Luka u vezi s prijavom koju su podnijeli protiv Dodika i još trojice funkcionera zbog, navodnih, pronevjera u izgradnji puteva u Srebrenici, zbog čega će sutra podnijeti i pismeni zahtjev.

Od toga zavisi, dodao je, "da li će RS biti pravna država, ili država pravog kriminala kako to izgleda u ovom trenutku".