Nakon optužbi
0

SDS traži Dodikovu ostavku

FENA
Srpska demokratska stranka danas je odbacila kao laž jučerašnju izjavu premijera RS-a Milorada Dodika da je ta stranka "odgovorna za masakr u Srebrenici" te zatražila Dodikovu ostavku kako ne bi nestalo RS-a.

U saopćenju SDS navodi da “najoštrije osuđuje i odlučno odbacuje gnusne optužbe” Milorada Dodika u kojima SDS, a time i institucije Republike Srpske, “optužuje za ratne zločine, iznoseći monstruozne tvrdnje koje nijedan normalan čovjek ne može ni da ponovi”.

Politički neodgovorne Dodikove optužbe imaju za cilj, kako se navodi u saopćenju, ne samo da opravdaju to što je Srebrenicu stavio pod poseban status već i da, što je još pogubnije, razviju teoriju da je RS stvorena na zločinu i to pred predstojeće ustavne promjene.

“Ovakvo pravo sebi je dao čovjek koji je u vrijeme kada je RS stvarana profitirao na muci naroda baveći se švercom cigareta i nafte. Danas ponovo pokušava profitirati na muci običnih ljudi praveći sebi i svojim prijateljima od Srebrenice "Meku" za unosno pranje novca putem peterostruko skuplje plaćenog asfaltiranja puteva, ne libeći se pri tome da na račun institucija RS-a iznese najmonstruoznije neistinite optužbe”, navodi SDS u saopćenju.

Ova stranka dodaje da “tako neodgovorne i opasne optužbe možda jesu u ličnom interesu premijera RS-a i njegove profiterske klike, ali ozbiljno ugrožavaju interese RS-a, zbog čega RS od premijera RS-a Milorada Dodika traži da podnese ostavku prije nego što sa svojim sarajevskim prijateljem Harisom Silajdžićem ‘kašičicu po kašičicu istopi Republiku Srpsku’”.

Što se tiče Dodikove izjave da nije bio uključen u donošenje arbitražne odluke za Distrikt Brčko, SDS ga podsjeća da u vrijeme vladavine Biljane Plavšić je prolongirana odluka o arbitražnom procesu za Brčko.

“Na osnovu te prolongirane odluke, kasnije je donijeta odluka o proglašenju distrikta, a sve uslove za donošenje takve odluke pripremila je Dodikova vlada. Dokaz za to je Dodikova ostavka koju je podnio, ali nije i realizovao”, navodi SDS.