BiH
0

SDS traži da Dodik objasni svoje stavove građanima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srpska demokratska stranka pozvala je danas predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da konačno ispuni svoje obećanje iz februara ove godine i da se javno odrekne dijela „Prudskog sporazuma“ u kojem se navodi da će predmet ustavne reforme biti teritorijalna organizacija srednjih nivoa vlasti i uspostavljanje četiriju teritorijalnih jedinica.

„Umjesto da ispuni obećanje, Dodik nastavlja praksu kršenja akata Narodne skupštine RS-a i, zajedno s liderom HDZ-a Draganom Čovićem, u Beogradu lobira za nastavak 'prudskog procesa' i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kao garanta opstanka RS-a“, ocjenjuje SDS u saopćenju za javnost.

Naglašava i da građani RS-a također imaju pravo da znaju šta je stav SNSD-a i Milorada Dodika: da li onaj usvojen u Rezoluciji o ciljevima i mjerama politike RS-a i Deklararaciji o osnovama za eventualne razgovore o ustavnim promjenama, aktima koji čuvaju dejtonski kapacitet RS-a - njen ustavni i teritorijalni integritet, ili ono što je napisano u Prudskom sporazumu – teritorijalno prekrajanje BiH na četiri jedinice.

„Svako otvaranje pitanja teritorijalnog prekrajanja BiH znači direktan atak na Dejtonski mirovni sporazum, koji je utemeljen na principu dva entiteta i tri naroda, i svjesno otvaranje pitanja opstanka RS“, smatra SDS.

Stranka poziva lidera SNSD-a Milorada Dodika da odgovori i na drugo krucijalno pitanje: da li je stav SNSD-a da RS i BiH moraju u NATO, kao što su pristali funkcioneri SNSD-a u Sarajevu, ili je stav ono što je jučer rekao Milorad Dodik - demilitarizacija.

SDS podsjeća Dodika da njegova partije nije podržala njihov zahtjev da NSRS preispita odluku srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da podrži aplikaciju BiH za članstvo u NATO.

Na kraju saopćenja SDS ističe da je spreman podržati Dodokov jučerašnji "stav": "Umjesto što troši (BiH) ogroman novac na vojsku, koji već sada ne može izdvojiti, treba da traži međunarodne garancije za svoju bezbjednost, da ukine vojsku, da demilitarizuje zemlju."

Stoga SDS očekuje od Dodika da razjasni javnosti šta oni zapravo zastupaju: članstvo u NATO-u ili demilitarizaciju, jer jedno drugo isključuje.