BiH
0

SDS: Špirić tvrdi jedno, a Dodik drugo i sasvim suprotno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Srpska demokratska stranka (SDS) pozivala je danas najviše funkcionere vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da prestanu da uznemiravaju građane Republike Srpske suprotnim izjavama i da jasno kažu u kom pravcu žele da vode svoju politiku.

“Dok nam Nikola Špirić iz Njujorka poručuje da niko unutar BiH ne spori teritorijalni integritet zemlje i upozorava da je neophodno izbjeći povezivanje BiH s regionalnim problemima, dotle njegov stranački šef Milorad Dodik u Beogradu tvrdi sasvim suprotno – da većina u Republici Srpskoj želi da bude viđena u nekom obliku izvan BiH i da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova uticalo na formiranje novog političkog javnog mnijenja u Republici Srpskoj. Djelujući po sistemu “ja u klin za strance, ti u ploču za domaću upotrebu”, funkcioneri SNSD-a dodatno sluđuju građane Republike Srpske i štete njenim institucijama i međunarodnom položaju”, ocijenio je kandidat SDS-a za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić.

Tadić upozorava da je ovakvo djelovanje SNSD-a posljedica činjenice da je ta politička partija zarad dnevnopolitičkih ciljeva bitno odstupila od svojih ranijih programskih principa zbog čega njeni visoki funkcioneri često lutaju od krajnje ljevice do krajnje desne političke orijentacije.

“Skrasite se već jednom i pokažite narodu gdje ste u političkom smislu. Kao opoziciona politička stranka SDS će vam, sve dok narod ne odluči drugačije, nuditi podršku samo u onim odlukama koje budu u interesu Republike Srpske”, naglasio je Tadić.

SDS ponavlja da neće sjedati ni u čiju fotelju, ukoliko je ona ispražnjena primjenom Bonske deklaracije ili bilo kojeg drugog vida političkog nasilja, ali zato od SNSD-a traži da ne prihvati bilo kakav dogovor o reformi policije kojim bi se dejtonske nadležnosti iz ove oblasti prenosile na nivo BiH.