Reakcije
0

SDS šokiran pretresom kuće Karadžića

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srpska demokratska stranka (SDS) "šokirana" je jutrošnjim "skandaloznim upadom" NATO snaga u kuću porodice Radovana Karadžića.

SDS navodi da je pretres "imalo višestruk cilj: ometanje odbrane Karadžića i iznalaženje alibija za nastavak progona na desetine smijenjenih funkcionera SDS-a i ostanak NATO trupa u BiH".

  • Suprotno praksi u svim civilizovanim zemljama svijeta, porodica Radovana Karadžića deceniju trpila progone, maltretiranja i šikaniranja, a svjedoci smo da je nehuman odnos prema njima nastavljen i nakon što se Karadžić našao u Hagu, i kada je postalo sasvim jasno da njegova porodica nije bila dio nikakve tobožnje mreže pomagača, tvrdi SDS u današnjem saopćenju.

SDS navodi i to da je "cinična" izjava portparola NATO-a "da imaju razlog da vjerujuju da se mreže pomagača Karadžića i Mladića preklapaju".

Također, ističe se da je "indikativno da za jutrošnji upad NATO vojnika u kuću porodice Karadžića nije postojao nalog i da se ovaj spektakl odigrao pred predstojeći samit NATO-a, vjerovatno kako bi se obezbijedio alibi za dalji ostanak u BiH".

SDS je pozvala i predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića i premijera tog entiteta Milorada Dodika da zaštite Ustavom zagarantovana ljudska prava porodice Radovana Karadžića i spriječe "nastavak njihovog neargumentovanog, nezakonitog i necivilizacijskog progona".