{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDS: Prijedlog federalizacije BiH izuzetno opasan

F
16.5.2007. u 13:16
0
0
SDS: Prijedlog federalizacije BiH izuzetno opasan
0
SDS: Prijedlog federalizacije BiH izuzetno opasan
Banja Luka
Prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o federalizaciji BiH je izuzetno opasan, jer u svojoj suštini šalje poruku da postoji spremnost za odustajenje od Daytonskog sporazuma, izjavio je danas lider SDS-a Mladen Bosić.
SDS se zalaže za poštivanje principa Daytonskog sporazuma i podržava SNSD u najavama da se vrate nadležnosti entiteta, odnosno pristupiti izvornoj primjeni Daytonskog sporazuma.

"Stoga nas zbunjuje novi prijedlog SNSD-a o federalizaciji koji faktički znači suštu suprotnost svega toga", kazao je Bosić na pres-konferenciji uz ocjenu da ne vidi nijedan razlog zašto SNSD ili neko iz RS-a predlaže preuređenje Federacije BiH kada to treba da urade političari u tom bh.entitetu.

Kada je u pitanju situacija u Srebrenici, predsjednik SDS-a je kazao da ga zabrinjava najava formiranja šatorskog naselja demobiliziranih boraca Armije BiH u cilju zaštite bošnjačkog stanovništva, navodeći da je to "očigledna najava formiranja nove paramilicije na teritoriji RS-a".

Od organa RS-a očekuje da spriječe takav pokušaj i zabrinjava ih nereagiranje i na stav srebreničkog načelnika Abdurahmana Malkića da nema ništa protiv podizanja takvog šatorskog naselja.

Bosić je kritizirao i to što u Tužilaštvu BiH nisu procesuirani odgovorni za "zločin nad vojnicima JNA u tuzlanskoj koloni", te i to vidi kao argument da se preispita odluka o prijenosu pravosudnih nadležnosti s RS-a na nivo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: