BiH
0

SDS poziva Špirića da podnese ostavku

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je predsjedavajućeg Vijeća ministara da podnese ostavku na tu poziciju, s obzirom na to da ne zastupa interese entiteta koji ga je izabrao, saopćeno je iz ove stranke.

U saopćenju SDS navodi da je zabrinut zbog krize koja je na pomolu, a koja se ovaj put manifestuje kroz nesposobnost vladajuće koalicije da usaglasi Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2008. godinu, zbog čega će posljedice snositi obični građani.

-Naša zabrinutost je tim jača što je jasno da interese RS-a u Vijeću ministara ne zastupa niko i da su predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić i ministri iz RS-a pod većim utjecajem koalicionog partnera SNSD-a - Harisa Silajdžića, nego političkih struktura iz Banje Luke, navodi se u saopćenju.

Ističe se i da je javnosti u RS-u jasno da Špirić i njegovi ministri ne žele da uvaže stav RS-a da je za njene interese nedopustivo svako značajnije uvećanje budžeta BiH.

SDS traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića i ministara iz RS-a u tom tijelu da „svoje unutarstranačke probleme ne rješavaju preko grbače građana RS-a, nego u organima partije iz koje dolaze. Ukoliko, pak, to nisu u stanju jedino pošteno bi bilo da podnesu ostavke“.

Dodaju i da „sama činjenica da je Špirić ponovo prihvatio mandat, iako nametnute izmjene Zakona o Vijeću ministara nisu promijenjene, niti je zamijenio ministre koje je nazivao štetočinama, dokazuju da predsjedavajući Vijeća ministara svoju poziciju koristi za lične interese i političke obračune sa svojim stranačkim kolegama, te da je Vijeće ministara ustvari postao 'savez ličnih interesa'“.