BiH
0

SDS pita šta je iza "ekspresnog" potpisivanja sporazuma BiH s EU

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je danas lidere političkih partija iz RS-a, koji su učestvovali u kreiranju „Mostarske deklaracije“ i sarajevskog plana o reformi policije, da javno kažu na šta su se obavezali mimo spomenutih dokumenata, a što je bilo dovoljno da BiH "ekspresno" potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

U saopćenju SDS upozorava da su lideri SNSD-a s partnerima iz PDP-a, Harisom Silajdžićem i visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom "preduzeli krupne političke obaveze suprotne interesima srpskog naroda, koje uključuju izmjene dejtonskog ustava u pravcu unitarizacije i nestanka MUP-a i policije RS-a".

Ova stranka smatra da se od RS-a „traži da u narednih godinu dana plati tu cijenu, ocjenjujući da je to vrijeme koje su njihovi međunarodni šefovi kupili kako bi se Albancima pružila prilika da bez ikakvih regionalnih potresa jednostrano proglase nezavisnost Kosova".

“Na izborima 2006. godine na sceni je bila velika prevara naroda u RS-u te da su obećanja referenduma o samostalnosti RS-a i direktno povezivanje statusa Kosmeta i RS bili laž“, navodi SDS.