BiH
0

SDS optužuje vlasti RS-a za inertnost

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) saopćila je da je posebno zabrinuta inertnošću institucija Republike Srpske, koje nisu pokazale ni minimum spremnosti da "na atake koji dolaze iz Sarajeva daju jasan odgovor“.

"Umjesto toga, na sinhronizovanu akciju protiv RS-a, banjalučki režim odgovara praznom retorikom, bez instuticionalnog odgovora“, navodi se u saopćenju SDS-a.

Stranka ističe da "jučerašnji govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, kao i onaj pred Generalnom skupštinom UN-a, ne samo da su identičani njegovim izlaganjima s početka 1992. godine već i pokazuju da sarajevski političari nisu odustali od svog ratnog cilja“.

"Dok Bakir Izetbegović i Haris Silajdžić lobiraju za ukidanje entitetskog načina glasanja i anatemisanje RS-a, kako bi kroz proces ustavne reforme dovršili svoj ratni cilj, srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović nije učinio ništa da Silajdžićev odlazak u Njujork i Strazbur uslovi usvajanjem platforme, čime bi mu onemogućio da stavovi bošnjačkih političara postanu zvanični stavovi BiH“, navodi se u saopćenju.

SDS pita predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikolu Širića, "kada već voli da se kiti nepostojećom funkcijom 'državnog premijera', koju su mu dodijelili Haris Silajdžić i Sulejman Tihić, šta je u protekle dvije godine uradio da bi afirmirao i zaštitio interese RS-a? S ovakvim predsjedavajućim Vijeća ministara, RS-u bi bilo daleko bolje da ga nema, jer dok Silajdžić i njegova bratija lobiraju za nestanak RS-a, Špirić lobira samo za svoj bankovni račun“, navodi SDS.

Sve to je, zaključuje stranka, još jedna potvrda da se svi razgovori o reformi Ustava BiH moraju vratiti u institucije sistema, te da budućnost RS-a ne mogu štititi njeni političari "opterećeni kriminalom, a konačnu riječ o svakom ustavnom rješenju moraju dati građani RS-a na referendumu“.