BiH
0

SDS optužuje SNSD za uzurpaciju demokratskih institucija

FENA
Srpska demokratska stranka smatra da odluka Izvršnog odbora SNSD-a kojom se od poslanika te stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH traži da glasaju za prijedlog reforme policije, kojeg još niko nije vidio, predstavlja očigledan primjer uzurpacije demokratskih institucija i vlastodržačkog ponašanja, saopćeno je iz ove stranke.

U saopćenju SDS-a ocjenjuje se nedopustivim da se, umjesto rasprave u Narodnoj skupštini RS-a, o pitanjima koja su od suštinske važnosti za budućnost RS-a „donose stranačke odluke, dogovorene na zatvorenim, neformalnim sastancima vlastodržaca".

Ta stranka izražava zabrinutost zbog „derogiranja i zaobilaženja demokratskih institucija i navodi da će napuštanje demokratskih principa imati nesagledive posljedice po budućnost RS-a“.

SDS očekuje od predsjednika Narodne skupštine RS-a i predsjednika entiteta da u skladu sa svojim dužnostima osiguraju zaštitu demokratije i spriječe donošenje odluka od najveće važnosti za budućnost RS-a mimo institucija na čijem su čelu.

Izvršni odbor SNSD-a na jučerašnjoj sjednici je obavezao svoje poslanike da glasaju za prijedloge zakona koji su u skladu sa u Mostaru dogovorenom platformom o reformi policiji.