BiH
0

SDS očekuje da Dodik otkaže sastanak lidera stranaka

FENA
Predsjedništvo Srpske demokratske stranke očekuje od lidera SNSD-a Milorada Dodika, kao inicijatora sastanka s predsjednicima parlamentarnih stranaka na nivou BiH, da otkaže sastanak pošto su, saopćeno je, sve bošnjačke stranke odbile njegovu inicijativu pa ona ne može dovesti do bilo kakvog napretka u odnosima u BiH.

SDS upozorava da raspravu o najvažnijim pitanjima treba voditi isključivo u institucijama sistema, a ne na neformalnim sastancima političkih predstavnika.

Ističu i da je Narodna skupština RS-a mjesto za definiranje i zauzimanje političkih stavova RS-a o najvažnijim pitanjima, a te stavove su dužni da provode izabrani predstavnici entiteta u zajedničkim organima BiH.

Kako je jedna od predloženih tačaka dnevnog reda sastanka i „Aktivnosti na daljnjem putu BiH u NATO“, SDS podsjeća SNSD da je na zajedničkom sastanku rukovodstva ovih dviju partija postignut dogovor o raspisivanju referenduma građana RS-a o ulasku u NATO.

SDS očekuje, navodi se u saopćenju, da se ovaj dogovor ispoštuje te da SNSD, ukoliko od njega odustaje, javno objasni razloge za odustajanje.