BiH
0

SDS: Nemoguće neutralisati revolt javnosti zbog plate premijera RS-a

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) ocijenila je danas da nikakvim političkim sredstvima nije moguće neutralisati očigledan revolt javnosti na mjesečnu platu predsjendika Vlade Republike Srpske koja iznosi 27 zagarantiranih plata ili 37 najnižih penzija u RS-u.

U saopćenju SDS-a, u kojem se reagira na izjavu generalnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića, se ističe da je prošlo vrijeme, „bar se tako nadamo, kada je jedna Partija određivala moralnu političku podobnost i na taj način diskreditirala svoje neistomišljenike“.

„Kada Vasić ovu sramnu Odluku opravdava navođenjem 'ministarske plate' SDS-ovih načelnika općina onda treba javnosti da kaže da su plate načelnika regulirane Zakonom o platama funkcionera jedinica lokalne samouprave, a da navede koliko dodatno primaju ministri kroz privilegirano članstvo u brojnim Upravnim i Nadzornim odborima dobrostojećih preduzeća od državnog interesa“, navodi SDS.

Ova stranka dodaje da su građani RS-a svjesni da je Vlada iz procedure povukla Zakon o platama izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih osoba u Skupštini, Vladi, tužilaštvima, sudovima i pravobranilaštvu, „samo zato što je znala da ni mnogi poslanici SNSD-a neće imati obraza da javno premijeru izglasaju platu od 5.000 KM, a predsjedniku Republike i NSRS po 5.500 KM“.

„Zato se premijer Milorad Dodik po ko zna koji put postavio iznad parlamenta, naredivši svojim poslanicima da mu omoguće da sam određuje koliko para će uzeti sebi i svojim ministrima. Ono što oni nisu imali obraza da urade imao je Milorad Dodik i to javnost zna, i zbog toga Vasiću preporučujemo da ne treba svakom loncu biti poklopac kada se u svakom slučaju ponaša kao portparol VladeRS-a“, navodi SDS u saopćenju.