BiH
0

SDS ne odustaje od smjene Bijelića

FENA
Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a zatražit će smjenu predsjednika Komisije za reviziju privatizacije u RS-u Borislava Bijelić, ukoliko to ne učini Vlada ili sam Bijelić ne podnese ostavku zbog loših rezultata rada.

Zahtjev za smjenu uputit će na sjednici parlamenta prilikom razmatranja izvještaja o radu Komisije.

Poslanik SDS-a Dušan Stojičić naglasio je na pres-konferenciji da nakon dvije godine rada Komisija nema rezultata, a optužio je i Bijelića da je prekršio zakon koji definira rad Komisije.

On se pozvao na član zakona koji govori da je Komisija imala obavezu da u roku od godinu provede reviziju prodaje državnog kapitala u preduzećima i bankama, što, naveo je, nije učinjeno, kao ni da Vlada nije pokretala postupke da bi zaštitila interese RS-a niti donijela podzakonski akt kojim bi uredio postupak kontrole privatizacije u preduzećima u kojima se privatizacija završavala nakon usvajanja Zakona o reviziji privatizacije.

Stojičić smatra i da Komisija koja je pod direktnom kontrolom Vlade ne može dati značajne rezultate te je naveo da je aktulena vlast demonstrirala da nema volje niti opredjeljenja da se istinski provede revizija privatizacije u RS-u.

-To nije moguće po ovakom konceptu rada niti s ovom komisijom, mišljenja je poslanik SDS-a koji dodaje da bi to što nema rezultata u reviziji privatizacije trebalo da zabrine i aktuelnu vlast, a ne da joj daje bezrezervnu podršku.

Stojičić je rekao i da je frapiran jučerašnjom izjavom ministra trgovine i turizma RS-a Predraga Gluhakovića, prema kojim je Vlada stala iza Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala, kao i izjavom predsjednika Komsije Borislava Bijelića da nije dužan da se pojavi pred nadležnim skupštinskim odborom da bi članove odbora upoznao o procesu revizije privatizacije.