BiH
0

SDS: Licemjerno povezivanje SDS-a i OHR-a

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) saopćila je danas da “smatra smiješnim optužbe premijera RS-a Milorada Dodika da ta stranka krivičnom prijavom vezanom za asfaltiranje puteva u Srebrenici pokušava da kriminalizuje RS”.

Ova stranka navodi da bi entitetski premijer trebalo da zna da, kako stoji u saopćenju, između njega i RS-a ne stoji znak jednakosti i da je “pljačka budžeta koju su počinili on i grupa njegovih saradnika pitanje njihove lične odgovornosti”.

SDS posebno ističe da je Dodik “svojim sumnjivim poslovima, doveo u opasnost čitavu RS, jer je došao u poziciju da razgovore o reformi ustava vodi pritisnut kriminalnim dosjeima u rukama Tužilaštva BiH”.

Stoga, stranka smatra da pravosudne i istražne institucije RS-a, u interesu njene zaštite, moraju provesti istragu o “svim sumnjivim poslovima premijera RS-a Milorada Dodika, kako se tim aferama ne bi bavilo Tužilaštvo BiH i preko njih uticalo na “stavove Dodika” tokom predstojećih razgovora o Ustavu BiH.

SDS, također, smatra licemjernim i besmislenim povezivanje SDS-a i OHR-a, “kada je svima dobro znano, što je otvoreno priznao i bivši visoki predstavnik Volfgang Petrič, da su funkcioneri SDS-a stavljani na crne liste da bi ojačao Milorad Dodik, koji je i danas miljenik američke administracije”.