BiH
0

SDS kritikovao Tihićevu izjavu o mogućim sukobima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Srpska demokratska stranka (SDS) kritikovala je danas izjavu predsjednika SDA Sulejmana Tihića u kojoj se kaže da do ukidanja OHR-a „ne treba doći dok ne bude završena ustavna reforma, jer u suprotnom može doći i do sukoba“.

U saopćenju SDS tvrdi da je Tihić time „nastavio da radikalizuje odnose u BiH i čak prijeti sukobima, ne bi li spoljnim pritiscima implementirao Rezoluciju Kongresa SDA o povratku na republiku BiH iz ratnog perioda“.

Tihićeva izjava, tvrdi SDS, „nedvosmisleno ukazuje da SDA računa na podršku OHR-a i međunarodne zajednice“ u donošenju novog Ustava BiH.

„Također, ona je najozbiljnije upozorenje lakovjernim srpskim političarima da moraju povući svoj potpis s banjalučke izjave o prekrajanju BiH na četiri teritorijalne jedinice od 26. januara ove godine. Ovako javno izražena spremnost SNSD-a za napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz neskrivene unitarne aspiracije bošnjačkog političkog faktora, može imati nesagledive posljedice po budućnost RS-a“.

Stoga, SDS poziva SNSD i Milorada Dodika da ne učestvuju u bilo kakvim razgovorima koji se baziraju na ''prudskom procesu'', i od svih političkih faktora u RS-u „ultimativno traži“ da se pridržavaju Rezolucije Narodne skupštine o ciljevima i mjerama politike RS-a od 15.oktobra 2008. prema kojoj se razgovori o reformi Ustava BiH mogu voditi isključivo u institucijama sistema.