{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDS i SNSD "posvađani" u vezi s poljoprivredom u BiH

F
29.5.2008. u 15:43
0
0
SDS i SNSD "posvađani" u vezi s poljoprivredom u BiH
0
SDS i SNSD "posvađani" u vezi s poljoprivredom u BiH
Predstavnici SNSD-a i SDS-a danas su iznijeli suprotstavljene stavove o tome da li se Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH, koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH, prenose nadležnosti s entiteta na nivo BiH.
Tako član Glavnog odbora i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Nenad Kesić smatra licemjernim i lažnim tvrdnje SDS-a da se usvajanjem tog zakona vrši prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH, posebno u dijelu koji govori o formiranju Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja.

Kesić je na pres-konferenciji naveo da se u Projektu poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji je usvojila Narodna skupština RS-a, vidi da taj dio posla na prostoru RS-a vrši Jedinica za primjenu projekta pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Projekt u potpunosti, naveo je, uvažava sve nadležnosti entiteta koje su bile i prije usvajanja Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH.

S druge strane, SDS je pozvao funkcionere SNSD-a, a posebno poslanika te stranke Nenada Kesića, da prije nego što se upuste u komentiranje Zakona, isti i pročitaju.

SDS podsjeća da je Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, čiji je i Kesić član, na sjednici održanoj 13. i 17.decembra 2007.godine, ocijenio da „ponuđeni Prijedlog zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju nije prihvatljiv, jer ne uvažava zaključke NSRS od 14.juna 2006.godine“.

“Iz članova 7., 12., i 15. Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH jasno je da će se agrarna politika i ruralni razvoj u RS-u ubuduće definisati kroz Strateški plan BiH, koji usvaja Parlamentarna skupština BiH na prijedlog Vijeća ministara. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prema ovim članovima zakona, preuzima dio nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a u sferi kreiranja agrarne politike i ruralnog razvoja“, ističe SDS.

Zato, SNSD i Nenada Kesića i SDS pita - šta je to u nadležnosti jednog ministarstva važnije od kreiranja politika, kada već tvrde da nema prijenosa nadležnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: