BiH
0

SDS i SNSD "posvađani" u vezi s poljoprivredom u BiH

FENA
Predstavnici SNSD-a i SDS-a danas su iznijeli suprotstavljene stavove o tome da li se Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH, koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH, prenose nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

Tako član Glavnog odbora i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Nenad Kesić smatra licemjernim i lažnim tvrdnje SDS-a da se usvajanjem tog zakona vrši prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH, posebno u dijelu koji govori o formiranju Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja.

Kesić je na pres-konferenciji naveo da se u Projektu poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji je usvojila Narodna skupština RS-a, vidi da taj dio posla na prostoru RS-a vrši Jedinica za primjenu projekta pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Projekt u potpunosti, naveo je, uvažava sve nadležnosti entiteta koje su bile i prije usvajanja Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH.

S druge strane, SDS je pozvao funkcionere SNSD-a, a posebno poslanika te stranke Nenada Kesića, da prije nego što se upuste u komentiranje Zakona, isti i pročitaju.

SDS podsjeća da je Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, čiji je i Kesić član, na sjednici održanoj 13. i 17.decembra 2007.godine, ocijenio da „ponuđeni Prijedlog zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju nije prihvatljiv, jer ne uvažava zaključke NSRS od 14.juna 2006.godine“.

“Iz članova 7., 12., i 15. Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH jasno je da će se agrarna politika i ruralni razvoj u RS-u ubuduće definisati kroz Strateški plan BiH, koji usvaja Parlamentarna skupština BiH na prijedlog Vijeća ministara. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prema ovim članovima zakona, preuzima dio nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a u sferi kreiranja agrarne politike i ruralnog razvoja“, ističe SDS.

Zato, SNSD i Nenada Kesića i SDS pita - šta je to u nadležnosti jednog ministarstva važnije od kreiranja politika, kada već tvrde da nema prijenosa nadležnosti.