Upućena inicijativa
2

SDPTK o smjeni ministra Topčagića: Izjavama potvrđuje da vrši politički pritisak

Piše: A. K.
Dževad Hadžić (Foto: Klix.ba)
Dževad Hadžić (Foto: Klix.ba)
Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona (TK) danas je Kantonalnoj skupštini uputio inicijativu u kojoj traži da skupština obaveže premijera Begu Gutića da pokrene proceduru smjene ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića.

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić za Klix.ba je kazao da postoje tri razloga zbog kojih je upućena spomenuta inicijativa.

"Mi smatramo da se radi o sukobu interesa kada je riječ o angažovanju firme Džena, koja je u vlasništvu Topčagićevog brata, na realizaciji nekoliko projekata koje je finansirala Vlada TK", kazao je Hadžić za Klix.ba.

On je naveo da je riječ o projektima u područnoj školi Požarike, zatim Osnovnoj školi u Mjesnoj zajednici Vučkovci, Mješovitoj srednjoj školi u Kladnju i izgradnji robnog termina na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

"Kao prilog tome dodajemo pismo koje je premijer TK uputio predsjedniku SDA (Bakiru Izetbegoviću, op.a.) u kojem u jednom dijelu kaže da je ministar svojim javnim djelovanjem i lobiranjem za osiguravanje poslova na kojima bi izvođač radova bila upravo kompanija njegovog brata dodatno i u ozbiljnoj mjeri narušio ugled stranke. Mi smatramo da je ministar narušio i ugled javne pozicije koju obnaša i da je u sukobu interesa", istakao je Hadžić.

Netransparentno zapošljavanje u MUP-u TK

Kao drugi razlog iz Kluba poslanika SDP-a navode netransparentno zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova TK.

"Mi smo bili svjedoci više puta da je proces prijema obilovao žalbama, zatim da su rezultati prijema uglavnom objavljivani nekim šifriranim brojevima. Vrlo teško je bilo doći do saznanja na koji način je taj prijem izvršen. Na posljednjoj sjednici Skupštine TK sam pitao ministra da li je tačno da su dva člana Nezavisnog odbora, koji treba da kontrolišu rad komesara, iskoristila svoju poziciju i primila djecu u MUPTK. Od ministra sam dobio odgovor za govornicom da je tačno te je naveo ime jednog člana Nezavisnog odbora koji je zaposlio svoje dijete, što opet govori u prilog činjenici da je taj proces rađen netransparentno", naglasio je Hadžić.

Zakonom o unutrašnjim poslovima TK predviđeno je da Uprava policije bude finansijski samostalna u odnosu na ministarstvo što, kako tvrde iz SDP-a, Topčagić nije uradio, zbog čega je također zatražena njegova smjena.

"Mislimo da uprava policije treba biti oslobođena svakog političkog utjecaja, a način da se to osigura je kontrola preko Nezavisnog odbora te da bude finansijski samostalna u svom djelovanju. Mislimo da ministar nije uradio ono što je zakonom predviđeno i da je Uprava policije još uvijek pod političkom kontrolom i sve ovo navodimo kao treći razlog za smjenu", dodaje Hadžić.

U jučerašnjem razgovoru za naš portal Topčagić je, između ostalog, kazao da osnovni razlog za traženje njegove smjene vidi u tome da je ministarstvo kojim rukovodi, Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli podnijelo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu načelnika Općine Gradačac Edisa Dervišagića s bližim saradnicima.

"Imam pouzdane informacije da moju smjenu ne traži Kantonalni odbor SDP-a Tuzla, već neki ljudi iz SDP-a u Gradačcu, jer su u kriminalu", kazao je, između ostalog, Topčagić.

Hadžić pak tvrdi da je jedina istina da je proceduru, odnosno proces smjene, pokrenulo predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a, a da se preko Kluba poslanika pokreće inicijativa prema Skupštini TK.

"S druge strane, jučerašnja izjava ministra govori u prilog ovome o čemu sam govorio u trećem razlogu za smjenu. On kaže da ga smjenjujemo zato što je Odjel za privredni kriminal pokrenuo određene istražne radnje u općini Gradačac. On nama govori da ukoliko on ne bi bio ministar, te radnje ne bi bile pokrenute. U prijevodu, on govori da je inicirao te radnje, a mi to prevodimo kao politički pritisak", odgovara Hadžić.

Naglašava da nema ništa protiv toga da Ured za privredni kriminal i Tužilaštvo TK rade sve što misle da treba kada je riječ o suzbijanju korupcije i kriminala, ali ne želi da bilo koji ministar koristi svoju političku poziciju za pokretanje istražnih radnji.

"Mi to navodimo kao razlog i jučer je ministar svojom izjavom rekao da smo u pravu. On nedvosmisleno govori da toga ne bilo da je neko drugi ministar. Da li to znači da nema tih radnji ili da je on izvršio politički pritisak? Zbog toga smatramo da se Uprava policije treba osamostaliti i osloboditi ovog političkog pritiska i tražimo da te, ali i druge nezakonite radnje, ova uprava i Tužilaštvo TK rade kako je to zakon predvidio", potcrtao je Hadžić.

Ima li premijer podršku skupštinske većine?

Ustavom TK je predviđena mogućnost smjene vlade i ministara.

Da bi se pokrenula procedura smjene vlade, odnosno ministra, potreban je potpis 12 zastupnika, a s obzirom na to da opozicija nema toliki broj zastupnika, iz Kluba SDP-a pokreću inicijativu da to učini premijer, o čemu bi se zastupnici u Skupšini TK izjasnili glasanjem.

"Mi sutra pokrećemo inicijativu u kojoj bi se Skupština izjasnila i gdje bi svojim dizanjem ruku obavezala premijera da pokrene proceduru za smjenu. Sutra je svojevrsna provjera da li premijer koji je u pismu naveo niz nezakonitih radnji ima zaista podršku u skupštinskoj većini za ono što on navodi, odnosno da li je Skupština TK spremna da stane iza toga i zatraži smjenu ministra Topčagića", zaključio je Hadžić.

Klub zastupnika SDP-a u Skupštini TK također je uputio i inicijativu kojom se od Tužilaštva TK traži informacija o poduzetim radnjama, a vezano za nezakonite radnje koje su navedene u prepiskama premijera TK, predsjednika Kantonalnog odbora SDATK, ministra unutrašnjih poslova TK, predsjednice Općinskog odbora SDA Banovići s predsjednikom SDABiH.

Pojašnjenja radi, riječ je o pismima koja su visoki funkcioneri SDA nedavno uputili predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, a koja je portal Klix.ba u cijelosti objavio.