BiH
0

SDPBiH: U Kantonu Sarajevo narušen princip zastupljenosti konstitutivnih naroda

FENA
Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDPBiH Sarajevo je utvrdilo da će se potvrđivanjem Vlade Kantona Sarajevo u predloženom sastavu produžiti neustavno stanje koje u Sarajevskom kantonu traje već četiri godine.

Kako je saopćeno danas iz KO SDPBiH Sarajevo, izražena je zabrinutost što će nakon potvrđivanja Vlade Sarajevskog kantona ostati narušen temeljni ustavni princip zastupljenosti konstitutivnih naroda na ključnim funkcijama u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti.

Potvrđivanjem Samira Silajdžića za premijera Vlade Kantona Sarajevo vladajuća koalicija SBiH i SDA produžit će stanje u kome ni na jednoj ključnoj funkciji neće biti predstavnika iz reda hrvatskog naroda.

Sarajevski SDP smatra da se na ovaj način, izostavljanjem jednog od konstitutivnih naroda iz ključnih funkcija u vlasti Kantona, ruši funkcija Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine.

  • Svjesni da se radi isključivo o političkom nasilju vladajuće koalicije, KO SDPBiH Sarajevo poziva Klub Hrvata u Skupštini Kantona Sarajevo da na ovu činjenicu reaguje u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, a Klub poslanika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo učinit će sve da spriječi kršenje Ustava, gaženje tradicije i stoljetnih običaja uvažavanja i poštivanja različitosti kao temeljne odrednice života u Sarajevu, kaže se u saopćenju.

SDPBiH u Kantonu Sarajevo, kao i širom BiH, nastavit će da se zalaže za jednakopravnost svih građana i naroda na Ustavu i zakonima zagarantiranim pravima, poručuju iz ove stranke.