BiH
0

SDPBiH: Slobodan Vasković primjer kako se vlast u RS-u obračunava s neistomišljenicima

FENA
Socijaldemokratska partija BiH smatra da je Slobodan Vasković, novinar magazina "60 minuta'' i urednik banjalučkog ''Patriota'', ujedno i jedini novinar iz RS-a koji otvoreno govori i dokumentuje o bezočnoj pljački i kriminalu vlasti u RS-u, najbolji primjer kako se ta ista vlast obračunava sa svojim neistomišljenicima.

U saopćenju SDP-a se navodi da ne treba javnost podsjećati da se radi o novinaru i uredniku koji je svojevremeno štrajkovao glađu zbog pritisaka Vlade RS-a i Milorada Dodika da se ugasi novina u kojoj radi.

Dodaje se da su u protekloj godini Vasković i njegova porodica doživjeli niz neprijatnosti i prijetnji od kojih se posljednja desila jučer rano ujutro kada su njegovog sina napali i brutalno pretukli navodno nepoznati počinioci.

"Iako je ovo samo jedan u nizu sličnih napada, policija RS-a se i ovaj put potpuno oglušila. Okorjeli kriminalci i korumpirani političari čine sve da se riješe svih neistomišljenika i novinara koji su postali nepremostiva prijetnja bezočnom kriminalu koji se provodi na teritoriji oba entiteta", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da, nakon što im nisu bile dovoljne ni prijetnje nokautom ili metkom u čelo te razbijeni nosevi novinara koji nisu željeli zatvoriti oči pred kriminalom vlastodržaca očigledno je da su otišli i korak dalje. Sada su prešli na obračun s njihovim porodicama što nije praksa ni okorjelih svjetskih mafijaških krugova.

"Ovako je država svojim nečinjenjem postala direktni saučesnik ovih kriminogenih i zločinačkih zavjera. Tražimo hitnu reakciju prije svega predstavnika međunarodne zajednice, a potom i policije RS-a, SIPA-e i tužilaštva da bi se konačno stalo ukraj i zvanično objelodanilo ko sve stoji iza ovih zločinačkih aktivnosti", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.