{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDPBiH: Rasprava u Federalnom parlamentu o nagomilanim problemima u Mittal Steelu

F
8.8.2007. u 14:52
0
0
SDPBiH: Rasprava u Federalnom parlamentu o nagomilanim problemima u Mittal Steelu
0
SDPBiH: Rasprava u Federalnom parlamentu o nagomilanim problemima u Mittal Steelu
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) očekuje da će Federalna vlada na hitnoj sjednici Parlamenta FBiH, posvećenoj situaciji u Mittal Steelu, pripremiti cjelovitu informaciju o realizaciji ugovora o privatizaciji Željezare Zenica.
Klubovi poslanika ove stranke i BPS-a s potpisom 21 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražili su hitno zasjedanje Parlamenta posvećeno nagomilanim problemima radnika i sindikata Mittal Steela.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Alija Behmen saopćio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kako je ova stranka došla u posjed ugovora o privatizaciji koji je dosad bio nedostupan javnosti.

U ovoj stranci navode kako 16. augusta ističe trogodišnji rok za izvršavanje ugovornih obaveza, a da investitor dosad nije pokazao dobru volju da ih ispoštuje.

Behmen nije mogao precizirati da li će SDP zatražiti poništavanje ovog ugovora, kazavši da će njihovi potezi zavisiti od Vladinog stava o pojedinim pitanjima ugovora.

On je također naveo kako ova inicijativa SDP-a ne znači odvraćanje stranih investicija, nego pokušaj da se ovaj kapital unaprijedi kako bi djelovao profitabilno i produktivno, ali ne na štetu radnika.

Poslanica SDP-a Suada Hadžović kazala je kako je iz ovog ugovora evidentno da su radnici Željezare prevareni i da od realizacije obećanja koja su im data nema ništa.

Takvo ponašanje investitora je, smatra SDP, posljedica pravno neuređene države i korumpirane vlasti u FBiH.

"Potpuna pasivnost Vlade FBiH u prošlom mandatu pa i nove Vlade pokazuje da postoji vrlo tijesna povezanost menadžmenta Mittal Steela i Vlade FBiH te da su date sve moguće beneficije ovom investitoru u odnosu na sve druge strane investitore u FBiH", navela je Hadžović.

Stoga u SDP-u od Federalne vlade zahtijevaju da poduzme sve mjere da se ispravi nepravda prema radnicima i pokrene pitanje odgovornosti za posljedice koje proizlaze iz ovog ugovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: