{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDPBiH: Rasprava u Federalnom parlamentu o nagomilanim problemima u Mittal Steelu

F
8.8.2007. u 14:52
0
0
SDPBiH: Rasprava u Federalnom parlamentu o nagomilanim problemima u Mittal Steelu
0
SDPBiH: Rasprava u Federalnom parlamentu o nagomilanim problemima u Mittal Steelu
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) očekuje da će Federalna vlada na hitnoj sjednici Parlamenta FBiH, posvećenoj situaciji u Mittal Steelu, pripremiti cjelovitu informaciju o realizaciji ugovora o privatizaciji Željezare Zenica.
Klubovi poslanika ove stranke i BPS-a s potpisom 21 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražili su hitno zasjedanje Parlamenta posvećeno nagomilanim problemima radnika i sindikata Mittal Steela.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Alija Behmen saopćio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kako je ova stranka došla u posjed ugovora o privatizaciji koji je dosad bio nedostupan javnosti.

U ovoj stranci navode kako 16. augusta ističe trogodišnji rok za izvršavanje ugovornih obaveza, a da investitor dosad nije pokazao dobru volju da ih ispoštuje.

Behmen nije mogao precizirati da li će SDP zatražiti poništavanje ovog ugovora, kazavši da će njihovi potezi zavisiti od Vladinog stava o pojedinim pitanjima ugovora.

On je također naveo kako ova inicijativa SDP-a ne znači odvraćanje stranih investicija, nego pokušaj da se ovaj kapital unaprijedi kako bi djelovao profitabilno i produktivno, ali ne na štetu radnika.

Poslanica SDP-a Suada Hadžović kazala je kako je iz ovog ugovora evidentno da su radnici Željezare prevareni i da od realizacije obećanja koja su im data nema ništa.

Takvo ponašanje investitora je, smatra SDP, posljedica pravno neuređene države i korumpirane vlasti u FBiH.

"Potpuna pasivnost Vlade FBiH u prošlom mandatu pa i nove Vlade pokazuje da postoji vrlo tijesna povezanost menadžmenta Mittal Steela i Vlade FBiH te da su date sve moguće beneficije ovom investitoru u odnosu na sve druge strane investitore u FBiH", navela je Hadžović.

Stoga u SDP-u od Federalne vlade zahtijevaju da poduzme sve mjere da se ispravi nepravda prema radnicima i pokrene pitanje odgovornosti za posljedice koje proizlaze iz ovog ugovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: