BiH
0

SDPBiH: PSBiH upućena Rezolucija o ubrzavanju procesa pristupanja BiH u EU

FENA
Šest poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (pet iz SDPBiH i jedan iz BPSBiH) uputilo je jutros u parlamentarnu proceduru Rezoluciju o ubrzavanju procesa pristupanja BiH u članstvo Evropske unije.

Rezolucija ima za cilj da istakne značaj ubrzavanja pomenutog procesa ali i da pokaže opredjeljenost države da odlučnije krene prema strateškom cilju - članstvu u EU objasnio je na konferenciji za novinare SDPBiH Denis Bećirović, poslanik i zamjenik šefa kluba zastupnika SDPBiH u Predstavničkom domu PSBiH.

Sadržaj rezolucije jasno ukazuje na potrebu formiranja posebne, zajedničke grupe sastavljene od predstavnika civilnog društva, vladinih i nevladinih institucija te istaknutih javnih radnika koji bi radili na provedbi plana za pridruživanje EU.

"Jedna od tačaka Rezolucije podrazumijeva zaduživanje Vijeća ministara da odmah pristupi jasnom definiranju plana za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji će sadržavati mjere potrebne za njegovo provoženje, precizirati nadležne organe i institucije koje će te mjere usvajati i primjenjivati, naglasiti odgovornost za njihovo usvajanje i primjenu te odrediti vremenske rokove u kojem se one moraju donijeti i primjenjivati", kazao je Bećirović.

Razlozi za kreiranje ovakve rezolucije su, prema Bećireviću, jasno vidljivi iz općeg stanja u državi.

"BiH zajedno sa Srbijom predstavlja "usamljeno ostrvo" na jugoistoku Evrope. To su jedine dvije države u ovom regionu koje su parafirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ali ga još uvijek nisu potpisale. Posljedica toga je loš standard građana BiH a i najnovija poskupljenja životnih namirnica djelomično su uzrokovana zastojem procesa pridruživanja EU", objasnio je Bećirović.

SDPBiH smatra da, s obzirom na važnost tematika, Rezolucija i njeno usvajanje treba biti prva tačka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma PSBiH koja je na rasporedu slijedeće sedmice.

Potpisnici Denis Bećirović, Zlatko Lagumdžija, Jozo Križanović, Mirjana Malić, Selim Bešlagić i Sefer Halilović Rezoluciju su poslali i Domu naroda PSBiH.