SDPBiH primljen u članstvo PES-a, Dodik odbijen

F
FENA
8.12.2009. u 14:32
0
37
SDPBiH primljen u članstvo PES-a, Dodik odbijen
0
SDPBiH primljen u članstvo PES-a, Dodik odbijen
Na danas okončanom dvodnevnom Kongresu Partije evropskih socijalista, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je dobila veliko priznanje za dosadašnji rad.
Donesena je odluka da SDPBiH bude primljen u članstvo PES-a, dobije status pridruženog člana PES-a, što predstavlja najviši mogući status političke partije koja dolazi iz države koja nije članica Evropske unije, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Navodi se da nakon dugogodišnjeg punopravnog članstva u Socijalističkoj internacionali, SDP je članstvom u asocijaciji evropskih socijaldemokrata (PES) postigao svoj najveći poslijeratni uspjeh na međunarodnoj sceni.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija izabran je za člana Predsjedništva PES-a. To su jednoglasno odlučili delegati Kongresa PES-a koji je održan u Pragu 7. i 8. decembra.

"Taj čin predstavlja veliko priznanje za Lagumdžiju, kao jednog od tridesetak evropskih lidera, koji će činiti rukovodstvo evropskih socijaldemokrata. Ovo je prvi put u novijoj historiji da BiH ima predstavnika u tako važnim tijelima gdje se donose značajne odluke, kako za budućnost Evropske unije, tako i za države koje pretenduju da postanu članice", navodi se u saopćenju.

Također, dodaje se, danas je u Kongresu PES-a odbijena molba Milorada Dodika da njegov SNSD postane dio porodice evropskih socijaldemokrata.

Predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija, mjesec dana prije održavanja Kongresa, pismom se obratio predsjedniku PES-a Poulu Nyrupu Rasmussenu i ostalim članovima rukovodstva u kojem je skrenuo pažnju da se protiv Dodika i njegove stranke već vodi postupak pred Etičkim komitetom Socijalističke internacionale, te da PES ne bi trebao donijeti odluku o prijemu u članstvo SNSD-a.

"Osim ove odluke evropskih socijaldemokrata, na nedavno održanom Vijeću Socijalističke internacionale oštro je osuđen Dodikov srdačni doček osuđenog ratnog zločinca Biljane Plavšić, te se mogu očekivati i odlučniji potezi svjetskih socijaldemokrata spram Dodika i njegove stranke kada su u pitanju socijaldemokratske asocijacije", navodi se u saopćenju SDP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: