BiH
0

SDPBiH predao CIK-u BiH kandidatske liste za lokalne izbore

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH predala kandidatske liste za predstojeće lokalne izbore u BiH. Ova stranka izlazi u 108 općina sa svojim kandidatima za općinsko vijeće, odnosno skupštinu opštine, od čega 73 općine u Federaciji i 35 u RS-u.

Generalni sekretar stranke Nermin Nikšić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da stranka izlazi na izbore sa 51 kandidatom za načelnike i to 46 u FBiH i pet u RS-u, a podržava i dva nezavisna kandidata za načelnike.

Na listama SDP-a se nalazi ukupno 2.370 kandidata, među kojima je i 51 kandidat za načelnike te 12 kandidata za nacionalne manjine. Prema Nikšićevim riječima, 35 posto kandidata su žene, a 32 posto mladi.

Istaknuo je da SDPBiH prvi put izlazi na izbore u općinama Kupres, Tomislavgrad, Foča, Usora, Višegrad, Gacko i Rogatica.

„Naše liste su multietničke, multinacionalne, a posebno smo ponosni na četiri sredine koje jesu bit BiH, a to su Sarajevo, Tuzla, Banja Luka i Mostar u kojima SDP-e izlazi sa punim listama koje su potpuno multietničke i odražavaju karakter i onakvu BiH kakvu bi SDP-e želio“, kazao je Nikšić.

Sekretar za organiziranje i analitiku SDP-a BiH Krešimir Azinović je istaknuo da ova stranka, mimo zakonskih obaveza, na listama ima više pripadnika i mladih i žena nego što je to zakon propisao.

Dodao je da se na listama pojavljuje više od 60 posto novih osoba, koje prvi put učestvuju na izborima te da je veliki broj mlađih osoba rođenih osamdesetih godina, a ima čak i osoba koje su '90. godište.