BiH
0

SDPBiH: Pokušava se stvoriti zbrka da bi se zaustavio proces revizije privatizacije

FENA
Naručenim reakcijama frustriranih političara i njihovih podanika povodom najavljenog zakona o kontroli i reviziji privatizacije preduzeća, banaka i osiguravajućih društava pokušava se u javnosti stvoriti zbrka koja bi zaustavila ovaj proces, saopćeno je danas iz SDPBiH.

Prilikom rasprave u Parlamentu Federacije o nacrtu Zakona o kontroli privatizacije, SDP je insistirao na izmjeni naziva zakona u "Zakon o reviziji privatizacije", zbog činjenice da izrazi "kontrola" i "revizija" kako po formi, tako i po sadržaju, u pravnom i ekonomskom smislu, podrazumijevaju različite aktivnosti i postupke.

SDP još jednom podsjeća da su oba doma Parlamenta FBiH, u prethodnom sazivu, prilikom rasprave o nacrtu Zakona kojim se reguliše ova oblast, donijeli zaključak kojim su obavezali Vladu FBiH da Parlamentu predloži jedinstveni Zakon kojim se ne bi regulirao samo proces revizije preduzeća, već preduzeća, zajedno s bankama i osiguravajućim društvima.

Dakle, upravo SDP-e se zalaže za neselektivnu reviziju privatizaciju i za to nam ne treba ničija saglasnost.

  • Mi razumijemo da su u strahu velike oči i da je panika kod nalogodavaca samozvane opozicije i zaštitnika radnika, pa im se umjesto 1992. pričinjava 1997. godina. Mi prije svega vjerujemo svojim očima, stručnosti i programu, a oni moraju vjerovati onima koji ih finansiraju. Upravo po tome se SDP i razlikuje od njih, kaže se u saopćenju.

Za SDP je nesporno da reviziju procesa privatizacije preduzeća jednostavno nije moguće provesti odvojeno od revizije privatizacije banaka i osiguravajućih društava, pogotovo ima li se u vidu da su banke prije privatizacije bile praktično u vlasništvu državnih-društvenih preduzeća.

Revizija treba uzeti u obzir činjenicu da su dionice-udjeli državnih preduzeća u bankama i prije stupanja na snagu zakona o privatizaciji, nezakonitim postupcima „pretvarani“ u privatno vlasništvo.

Interesantno je da SDP napadaju oni koji se lažno deklarišu kao opozicija i navodni zaštitnici radničkih interesa, a koji i danas podržavaju ograničenu kontrolu privatizacije.

  • Na sastancima u protekle dvije sedmice dobili smo pristanak čelnika većine u vladajućoj koaliciji na ovakav pristup kontroli i reviziji privatizacije. Tek nakon toga SDP je izrazio svoju spremnost da u Parlamentu podrži njegovo donošenje. SDP se zalagao, zalaže i uvijek će se zalagati za zakonsko rješenje kojim će Finansijska policija vršiti reviziju kompletne privatizacije, odnosno pretvorbe državnog/društvenog vlasništva u privatno. To znači kontrolu i reviziju privatizacije putem dokapitalizacije i putem emisije dionica, promjenom prava vlasništva na nekretninama državnih/društvenih preduzeća, banaka i osiguravajućih društava poslije 31.03.1992.godine, putem zajedničkih ulaganja, putem prodaje, prijenosa i ustupanja po drugim osnovama, imovine, kapitala, dionica i udjela državnih/društvenih preduzeća, banaka i osiguravajućih društava u drugim preduzećima, bankama i osiguravajućim društvima poslije 31.12.1992. godine, upisom dionica po Zakonu o državnom kapitalu i po Zakonu o isplati ličnih dohodaka, sredstava za neposrednu zajedničku potrošnju i sredstava za ishranu radnika u toku rada, te akata koji su doneseni za provedbu ovih zakona, kaže se u saopćenju.

To podrazumijeva reviziju primjene i provedbe Uredbe o reviziji vlasničkih transformacija izvršenih po Zakonu o društvenom kapitalu Vlade RBiH i Uredbe o reviziji prethodno izvršene vlasničke transformacije Vlade FBiH, odnosno reviziju zakonitosti i provedbe rješenja iz člana 8. i 9. Uredbe o reviziji prethodno izvršene vlasničke transformacije, promjenom prava vlasništva na nekretninama privatiziranih preduzeća u kojima nisu izvršene obaveze iz ugovora u cijelosti i drugim postupcima.