BiH
0

SDPBiH podržava uvođenje sistema i početak primjene Zakona o sportu u BiH

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH daje potpunu podršku donošenju Zakona o sportu u BiH i njegovoj primjeni, ali poslanici te stranke u državnom parlamentu ga nisu mogli podržati tim prije što nijedan od njihovih amandmana nije prihvaćen.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu rekao generalni sekretar SDP-a BiH Nermin Nikšić dodajući i to da oni amandmani koji je prihvatila radna grupa ustvari „na mala vrata“ ponovo uvode entitete tamo gdje su, kojim slučajem, ispušteni u osnovnom tekstu zakona.

“Poslanici SDP-a nisu podržali ovakav tekst zakona u parlametu, ali mi podržavamo uvođenje sistema i početak primjene zakona. Mi ćemo i dalje insistirati na promjenama koje, po nama, poboljšavaju tekst zakona“, kazao je Nikšić.

Sportski radnik i član SDP-a BiH Slaven Kovačević je rekao da je ovaj zakon rezultat političkog kompromisa „gdje je u određenim njegovim segmentima politički kompromis zamijenio struku, i takvih mjesta ima malo, više je onih gdje je struka nadglasala politiku“ i zbog toga sportska populacija može podržati ovaj zakon.

Prema njegovim riječima, ako se hoće riješiti sportski sistem u jednoj zemlji, moraju se riješiti statusna pitanja aktera sporta, statusno pitanje mjesta gdje se odvijaju sportska dešavanja i mora se riješiti pitanje finansiranja.

„Kad riješite ta tri pitanja uspostavili ste sistem u oblasti sporta. U ovom zakonu ta tri pitanja su na određen način riješena. Ono što nije dobro riješeno i što je riješeno uz izbjegavanje države da uđe direktno u taj problem je pitanje finansiranja“, kazao je Kovačević dodajući da ne postoji nikakva direktna obaveza države da finansira ono što je usvojila.

Procjena eksperata SDP-a BiH iz oblasti sporta je da realizacija ovog zakona državu košta između pet i sedam miliona KM godišnje, od čega bi najmanje 50 posto išlo na troškove sportske administracije.

Ova stranka traži od državnih institucija da u ovoj fiskalnoj godini uključi stavku od najmanje pet miliona KM za realiziranje ovog zakona ili će, u suprotnom, ovaj propis ostati samo slovo na papiru.