{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDPBiH podržava uvođenje sistema i početak primjene Zakona o sportu u BiH

F
23.1.2008. u 14:41
0
0
SDPBiH podržava uvođenje sistema i početak primjene Zakona o sportu u BiH
0
SDPBiH podržava uvođenje sistema i početak primjene Zakona o sportu u BiH
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH daje potpunu podršku donošenju Zakona o sportu u BiH i njegovoj primjeni, ali poslanici te stranke u državnom parlamentu ga nisu mogli podržati tim prije što nijedan od njihovih amandmana nije prihvaćen.
Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu rekao generalni sekretar SDP-a BiH Nermin Nikšić dodajući i to da oni amandmani koji je prihvatila radna grupa ustvari „na mala vrata“ ponovo uvode entitete tamo gdje su, kojim slučajem, ispušteni u osnovnom tekstu zakona.

“Poslanici SDP-a nisu podržali ovakav tekst zakona u parlametu, ali mi podržavamo uvođenje sistema i početak primjene zakona. Mi ćemo i dalje insistirati na promjenama koje, po nama, poboljšavaju tekst zakona“, kazao je Nikšić.

Sportski radnik i član SDP-a BiH Slaven Kovačević je rekao da je ovaj zakon rezultat političkog kompromisa „gdje je u određenim njegovim segmentima politički kompromis zamijenio struku, i takvih mjesta ima malo, više je onih gdje je struka nadglasala politiku“ i zbog toga sportska populacija može podržati ovaj zakon.

Prema njegovim riječima, ako se hoće riješiti sportski sistem u jednoj zemlji, moraju se riješiti statusna pitanja aktera sporta, statusno pitanje mjesta gdje se odvijaju sportska dešavanja i mora se riješiti pitanje finansiranja.

„Kad riješite ta tri pitanja uspostavili ste sistem u oblasti sporta. U ovom zakonu ta tri pitanja su na određen način riješena. Ono što nije dobro riješeno i što je riješeno uz izbjegavanje države da uđe direktno u taj problem je pitanje finansiranja“, kazao je Kovačević dodajući da ne postoji nikakva direktna obaveza države da finansira ono što je usvojila.

Procjena eksperata SDP-a BiH iz oblasti sporta je da realizacija ovog zakona državu košta između pet i sedam miliona KM godišnje, od čega bi najmanje 50 posto išlo na troškove sportske administracije.

Ova stranka traži od državnih institucija da u ovoj fiskalnoj godini uključi stavku od najmanje pet miliona KM za realiziranje ovog zakona ili će, u suprotnom, ovaj propis ostati samo slovo na papiru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: