BiH
0

SDPBiH o Zakonu o porezu na dohodak

FENA
Na prijedlog Vlade Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Prijedlog zakona o porezu na dohodak sa jedinstvenom stopom od 10 posto i na osnovu te stope od 1. januara 2009. godine isti porez će plaćati oni koji imaju platu 301 i 3.001 KM.

Kako se u saopćenju za javnost upućenom iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) navodi, ovaj je zakon potpuno nepravedan i suprotan osnovnim principima koji počivaju na tome da se poreska politika mora zasnivati na pravednosti i progresivnosti.

U SDP-u smatraju kako ovakvim rješenjem u zakonu pristječe da su glavni finansijeri opštedruštvenih i zajedničkih potreba upravo oni koji imaju najniže plate a ne oni koji ostvaruju natprosječna primanja.

Prema podacima sa kojima u ovoj stranci raspolažu, više od 150.000 zaposlenih radnika prima platu ispod 350 KM.

  • Oni su zapravo ti koji bi prema raspoloženju aktualne parlamentarne većine trebali finansirati zajedničke društvene potrebe a ne oni koji imaju visoke lične dohotke - navodi se u saopćenju.

Stav SDP-a je "kako se iz ovoga jasno vidi da je Vlada upravo na strani onih koji imaju izrazito visoka primanja, a ne onih koji svojom platom ne mogu zadovoljiti ni egzistencijalne potrebe"

  • U cijelom svijetu, pa i u zemljama Evropske unije nije poznat nijedan poreski sistem koji ne poštuje princip progresivnosti poreske politike, odnosno da oni koji ostvaruju veće prihode izdvajaju i veća poreska izdvajanja - navodi se uz podsjećanje da je SDP-e predlagao da Zakon uključi četiri poreske stope od 5, 10, 15 i 20 posto kako bi se time stvorili uvjeti da oni koji imaju manja primanja imaju i manju poresku stopu i obratno.

Za SDP je ovaj zakon nepravedan i predstavlja porez na siromašne, a ne na bogate, jer ta obaveza za njih je ovim zakonom potpuno relativizirana.