{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDPBiH o Zakonu o porezu na dohodak

F
14.1.2008. u 19:06
0
0
SDPBiH o Zakonu o porezu na dohodak
0
SDPBiH o Zakonu o porezu na dohodak
Na prijedlog Vlade Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Prijedlog zakona o porezu na dohodak sa jedinstvenom stopom od 10 posto i na osnovu te stope od 1. januara 2009. godine isti porez će plaćati oni koji imaju platu 301 i 3.001 KM.
Kako se u saopćenju za javnost upućenom iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) navodi, ovaj je zakon potpuno nepravedan i suprotan osnovnim principima koji počivaju na tome da se poreska politika mora zasnivati na pravednosti i progresivnosti.

U SDP-u smatraju kako ovakvim rješenjem u zakonu pristječe da su glavni finansijeri opštedruštvenih i zajedničkih potreba upravo oni koji imaju najniže plate a ne oni koji ostvaruju natprosječna primanja.

Prema podacima sa kojima u ovoj stranci raspolažu, više od 150.000 zaposlenih radnika prima platu ispod 350 KM.

- Oni su zapravo ti koji bi prema raspoloženju aktualne parlamentarne većine trebali finansirati zajedničke društvene potrebe a ne oni koji imaju visoke lične dohotke - navodi se u saopćenju.

Stav SDP-a je "kako se iz ovoga jasno vidi da je Vlada upravo na strani onih koji imaju izrazito visoka primanja, a ne onih koji svojom platom ne mogu zadovoljiti ni egzistencijalne potrebe"

- U cijelom svijetu, pa i u zemljama Evropske unije nije poznat nijedan poreski sistem koji ne poštuje princip progresivnosti poreske politike, odnosno da oni koji ostvaruju veće prihode izdvajaju i veća poreska izdvajanja - navodi se uz podsjećanje da je SDP-e predlagao da Zakon uključi četiri poreske stope od 5, 10, 15 i 20 posto kako bi se time stvorili uvjeti da oni koji imaju manja primanja imaju i manju poresku stopu i obratno.

Za SDP je ovaj zakon nepravedan i predstavlja porez na siromašne, a ne na bogate, jer ta obaveza za njih je ovim zakonom potpuno relativizirana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: