{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDPBiH: O (ne)brizi za najugroženije kategorije stanovništva

F
31.1.2008. u 15:07
0
0
SDPBiH: O (ne)brizi za najugroženije kategorije stanovništva
0
SDPBiH: O (ne)brizi za najugroženije kategorije stanovništva
Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) u Skupštini Kantona Sarajevo smatra da je vladajuća parlamentarna većina u kantonalnoj skupštini još jednom pokazala potpunu neosjetljivost na probleme najugroženijih kategorija stanovništva.
U saopćenju za javnost upućenom iz SDP-a BiH navodi se da je njihova “briga “samo prazna deklarativna parada te da je to pokazalo odbijanje amandmana Kluba SDPBiH u Skupštini, a koji se odnosio na povećanje prihoda za Ministarstvo za socijalnu politiku za sve kategorije koje ostvaruju prava prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodice s djecom.

- Argumenti da se visina dječijeg dodatka od 28 i 42 KM nije mijenjala šest godina, još od vremena Vlade alijanse iz 2002. kada je cjelokupan budžet iznosio 260 miliona, u odnosu na ovogodišnji od 850 miliona, nisu bili dovoljni da Skupština donese odluku o povećanju dječijeg dodatka - navodi se u saopćenju.

Klub poslanika SDP-a BiH navodi da zbog dugogodišnje nebrige i zadržavanja istog cenzusa za ostvarivanje socijalnih prava ogroman broj penzionera i najugroženijih kategorija ostaje bez subvencija i mogućnosti da ostvare bilo koje pravo iz Zakona o socijalnoj zaštiti.

Stoga, Klub SDP-a BiH u Skupštini Kantona iskazuje svoje razočarenje i nezadovoljstvo zbog ovakve neosjetljivosti poslanika kao i ”hrabrosti ”da odbiju poboljšanje i ovako teškog položaja najosjetljivijih i najranjivijih kategorija stanovništva Sarajevskog kantona.

Istovremeno, SDPBiH poziva vladajuće SBiH i SDA da javnosti ovog kantona objasne razloge zbog kojih odbijaju povećati dječiji dodatak od 28 KM za koji iznos se danas može kupiti samo jedna kutija dječije hrane i nekompletan paket pelena za bebe, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: