BiH
0

SDPBiH: Nismo prekršili niti jedan zakon BiH

FENA
"Centralna izborna komisija BiH danas je na osnovu lažnih optužbi donijela političku odluku o kažnjavanju SDPBiH sračunatu da diskredituje i uništi SDPBiH", saopćila je Socijaldemokratska partija BiH. Reakcija je to na odluke CIKBiH o kažnjavanju nekoliko političkih stranaka, uključujući i SDPBiH, zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija.

Odluka, donesena zbog navodnog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija pravno je potpuno neutemeljena i politički naručena od vladajućih stranaka, navodi se u saopćenju.

SDPBiH ističe kako ni na koji način nije prekršio Zakon o finansiranju političkih partija a novac koji je predmet Odluke CIK-a nisu nikakvi prilozi, već predstavlja finansiranje zajedničkih projekata SDPBiH i sestrinskih stranaka iz Socijalističke internacionale i država EU, odnosno Danske, Švedske i Velike Britanije.

Sve te aktivnosti i novac su, tvrdi SDPBiH, potpuno transparentno prikazana u finansijskim izvještajima stranke kako za 2004. tako i za sve ranije i naredne godine. Taj novac je trošen za usaglašene programske aktivnosti kako SDPBiH, tako i Foruma mladih i Foruma žena SDPBiH o čemu su transparentno izvještavani inostrani partneri stranke i nadležne institucije BiH.

-SDPBiH je još od ratnih vremena ostvarivao različite vidove saradnje s evropskim socijaldemokratima što će činiti i ubuduće a kako se radi o političkom udaru na SDPBiH te narušavanju ugleda BiH mi ćemo poduzeti sve političke i pravne radnje da raskrinkamo pozadinu ove odluke i dokažemo da niti jedan zakon ove države nije prekršen, saopćeno je iz Centra za informisanje SDPBiH.