BiH
0

SDPBiH nezadovoljan vladinom politikom privatizacije državnog kapitala

FENA
Šef Odbora za ekonomsku politiku Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i član glavnog odbora te političke stranke Anto Domazet smatra da je dokument "Politika privatizacije državnog kapitala u FBiH" koji je nedavno usvojila Federalna vlada štur i nedorečen, te da nije dobar vodič za operativnu politiku privatizacije u FBiH.

Govoreći danas u Sarajevu na okruglom stolu, posvećenom tom dokumentu, a koji su organizirali klub poslanika SDPBiH-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i SDP, Domazet je kazao da je koncept ovog dokumenta promašen tim što je vezao privatizaciju za financiranje javnih prihoda.

"Taj Vladin koncept uvukao je u privatizaciju veoma mali broj građana, ne osigurava socijalnu sigurnost uposlenih, a u njemu se, između ostaloga, ne spominju ni tzv. mali dioničari", istaknuo je Domazet.

Tokom rasprave poslanici SDP-a su također ocijenili da se u Vladinom dokumentu često ističe da nešto treba učiniti, a da se pritom ne navode modeli kako to uraditi.

Kada je riječ o privatizaciji BH Telecoma i HT Mostar, kako je rečeno, tu je trebalo naglasiti šta građani i radnici mogu očekivati od te privatizacije.

Potpredsjednik SDPBiH Alija Behmen, kazao je da je u tom dokumentu kao osnovni cilj navedeno ostvarivanje značajnih prihoda, umjesto razvojne kategorije.

"U dokumentu se ne govori o razvoju privatiziranih kompanija, ali nema govora ni o mogućim posljedicama privatizacije, i mislim da on treba proći još dosta mišljenja eksperata, građana i javnosti, rekao je potpredsjednik SDPBiH.

Poslanici SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH organizirali su današnji okrugli sto kako bi se pripremili za narednu sjednicu toga doma a na kojoj će biti razmatrano o " Politici privatizacije državnog kapitala u FBiH".