BiH
0

SDPBiH: Nadležni državni organi moraju spriječiti da BiH postane "free shop" prljavog novca

FENA
Privredni razvoj BiH koncipiran na njenim resursima, slučajevima u elektroenergetskom sektoru, razvoju putne infrastrukture, izgradnji poslovnih, stambenih i trgovačkih mega prostora podložan je upotrebom i transakcijama prljavog novca i ovi procesi su prisutni i u zemljama razvijene demokratije pa i u zemljama EU.

Međutim, smatra SDP BiH, razlika između ovih zemalja i BiH je, što te zemlje zakonima zasnovanim na evropskoj konvenciji o pranju novca imaju aktivan odnos na sprječavanju tog pranja.

"SDP BiH do sada nije uočavao ovakve aktivnosti ni na jednom nivou države BiH, ali, u posljednje vrijeme kroz izgradnju i kupovinu objekata, prisutne su poslovne transakcije za koje se može pretpostaviti da ukazuju na nezakonite radnje", stoji u saopćenju.

U mnogim evropskim zemljama, kao što je to trenutno slučaj sa Slovenijom i Njemačkom, sprovode se intenzivne akcije protiv ekonomskog kriminala kroz borbu protiv pranja novca i utaje poreza.

"Zato pozivamo nadležne državne organe, da preduzimaju potrebne aktivnosti, predviđene ustavom i zakonima, da BiH ne bi postala „Free Shop“ prljavog ratnoprofiterskog i nelegalno stečenog novca", saopćeno je iz Centra za informiranje SDP BiH.