{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDPBiH: Ministar Hećo skreće pažnju s vlastite odgovornosti

F
28.1.2008. u 18:36
0
0
SDPBiH: Ministar Hećo skreće pažnju s vlastite odgovornosti
0
SDPBiH: Ministar Hećo skreće pažnju s vlastite odgovornosti
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine pozvala je danas Federalnu vladu i Parlament da umjesto deklarativnog zalaganja za rudare, bude učinjen konkretan korak i odmah bude donesen akcioni plan restruktuiranja rudnika.
"SDP-e će uvijek biti brana bilo kom ministru i vladi za sve nezakonite radnje.

Pozivamo vladajuće stranke i Vladu Federacije BiH da zaustave ponašanje koje vodi rasprodaji energetskih potencijala i telekoma te da postupak odlučivanja i ozbiljna rasprava bude vraćena u institucije sistema i Parlament FBiH", stoji u današnjem saopćenju za javnost SDP-a BiH.

Povod za to saopćenje je što federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, kako je iz SDP-a saopćeno, bježeći od svoje neupitne odgovornosti, u dramatičnom tonu nastavlja obmanjivati rudare i javnost u Federaciji Bosne i Hercegovine, pa u svom otvorenom pismu direktno optužuje predstavnike SDP-a BiH da su se „upregli u rušilački projekat“ te postavlja pitanje šta su istaknuti članovi SDP-a uradili i „koliko su stranih investicija u energetski sektor i rudnike osigurali“.

"Ministar svjesno obmanjuje javnost, nastojeći svoje i interese nekoliko svojih stranačkih kolega proglasiti interesima svih građana Federacije.

Uspaničen zbog činjenice da se zapleo u nezakonite i prljave radnje, pokušava nezadovoljstvo javnosti kanalisati prema SDP-u, svjesno prešućujući činjenicu da se upravo SDP-e kontinuirano i potpuno principijelno zalaže za zakonito i transparentno rješavanje svih infrastrukturnih kapaciteta, uključujući elektroenergetski sektor i telekomunikacije.

Klub zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je još prošle godine inicirao vanrednu sjednicu Parlamenta o stanju i perspektivama razvoja energetskog sektora u FBiH'.

SDPBiH organizirao je okrugle stolove u Tuzli i Sarajevu o istoj temi na kojima su učestvovali eminentni stručnjaci iz šire naučne, stručne i akademske zajednice, vladinih i nevladinih organizacije.

Boreći se za zakonitost, SDP-e je protiv ministra podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitog postupka dodjele koncesije za izgradnju HC na gornjem toku rijeke Neretve.

Prethodnik današnjeg ministra nije bio iz SDP-a, već upravo iz njegove stranke, tako da već šest dugih godina ovaj sektor vode ministri SBiH", navodi u saopćenju SDPBiH.

Stranka dalje napominje da je sadašnju Hećinu funkciju obavljao ministar iz SDP-a u periodu 2001.- 2002. godina i da je tada Eelektroprivreda HZHB vraćena iz vlasništva općina Herceg-Bosne u vlasništvo Federacije, da je donesen Zakon o električnoj energiji na nivou BiH i FBiH, usvojen jedinstven program elektroenergetskog sektora i sektora rudarstva, urađene osnove za izradu strategije razvoja energetike u FBiH, dovršeni investicioni programi „Struja 1.,2. i 3.“ u vrijednosti od 230 miliona dolara, izvršena rekonstrukcija TE Tuzla u vrijednosti 100 miliona KM, plaćen dug za staž rudarima koji su napravile prethodne vlade, dati neposredni poticaji u iznosu od 20 miliona prije svega za unapređenje zaštite na radu, smanjeni gubici u rudarstvu za dvije trećine, urađena studija o restrukturiranju rudnika u FBiH, prijedlog zakona o rudarstvu itd.

"Zašto su ministar i njegov prethodnik iz SBiH zaustavili započeti proces restrukturiranja prema kojem je bilo predviđeno pripajanja rudnika elektroprivredi?

Zašto im smeta stav SDP-a kao opozicione stranke u situaciji kad vladajuća koalicija ima dvotrećinsku većinu i u svakom trenutku može donijeti bilo koju odluku?

Da li je napad na SDP-e skretanje pažnje sa činjenice da su vrhovi koalicionih partnera SDA i SBiH dogovorili podjelu na interesne sfere, jednima da rasprodaju energetski sektor a drugima telekomunikacije?

Koliku akontaciju su dobili mešetari da bi bez odobrenja Parlamenta bili potpisani protokoli o saradnji s dva ''strateška partnera'' iz Austrije i Kazahstana, a nije potpisan protokol s predstavnicima Njemačke kompanije?

Otkud moralno pravo ministru da bilo koga poziva na odgovornost, kad je u 'Komisiju za izbor strateških partnera' imenovao osobu koja je pravosnažnom sudskom presudom osuđena na godinu dana zatvora za kazneno djelo zloupotrebe položaja i korupciju", pitanja su koja u današnjme saopćenju za javnost postavlja SDPBiH.

Ova stranka je pozvala Vladu da bez obzira na ishod u Parlamentu, kompletnu dokumentaciju projekta zajedno s dokazima učini dostupnom javnosti i dostavi pravosudnim organima i napomenula da će neki članovi Vlade morati odgovarati pred nezavisnim sudskim organima BiH.

SDPBiH će nastaviti da se principijelno zalaže za potpuno transparentan i zakonit postupak koji podrazumijeva prije svega donošenje strateškog plana i definiranje srednjoročne politike, zatim iskazivanje interesa elektroprivreda te onda objavljivanje tendera.

Ovakav postupak nije i ne može biti smetnja da se uporedo vodi postupak za saniranje stanja u rudnicima na osnovu zaključaka Parlamenta iz jula mjeseca, saopćio je SDPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: