BiH
0

SDPBiH: Međunarodna zajednica mora sankcionirati svako antidejtonsko djelovanje

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) oštro osuđuje i odbacuje povezivanje BiH i Kosova u bilo kojem kontekstu te poziva međunarodnu zajednicu da oštro reagira i sankcionira svako antidejtonsko djelovanje.

Glasnogovornik SDP-a Damir Mašić izjavio je Feni da ova stranka neće dozvoliti bilo kakvo dovođenje u vezu BiH i Kosova, te poigravanje s njenim suverenitetom i teritorijalnim integritetom.

-BiH i Kosovo nemaju nikakve ni direktne ni indirektne veze, istaknuo je Mašić, koji izražava nadu da će i na Kosovu i u Srbiji prevladati razum nakon proglašenja nezavisnosti Kosova te da će situacija ostati mirna i stabilna.

SDP osuđuju izjave iz RS-a, posebno lidera SNSD-a Milorada Dodika, kojim se povezuje pitanje BiH i Kosova, te poziva "Dodikove koalicione partnere da se očituju o njegovim antidejtonskim stavovima i djelovanjima".

Također, ova stranka poziva međunarodnu zajednicu da, kako navodi, počne raditi svoj posao, a visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da "prestane biti talac politike Milorada Dodika".

U SDP-u smatraju i da BiH ne treba da se takmiči sa zemljama koje će prve priznati nezavisnost Kosova, uz napomenu da takva odluka treba da bude dogovor konstitutivnih naroda i vlasti u BiH.