BiH
0

SDPBiH kritizirao prvih sto dana izvršne vlasti u Federaciji

FENA
Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH su danas na pres-konferenciji u Sarajevu kritizirali prvih sto dana rada izvršne vlasti u Federaciji BiH, simbolično joj dodijelivši žuti karton.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić je kazao da je puno toga najavljeno i obećano, ali da, nažalost, postoji nesklad između onoga što je obećano i onoga što je realizirano.

Prema njegovim riječima, dodatno zabrinjava činjenica da Vlada, iako se sastoji od otprilike polovine ministara iz prošlog mandata, ne djeluje kao jedinstveno tijelo i kao tim.

Mašić ističe da se premijer, ministri i sama Vlada, umjesto da se bave strateškim pitanjima i rješavanjem gorućih problema u zemlji, bave pitanjima individualnih rješenja, pojedinačnih smjena itd.

„Ako se ovim tempom nastavi rad, ili bolje rečeno nerad Vlade FBiH nismo sigurni kako će se dostići zacrtani ciljevi u planu i programu rada Vlade - strategiji 2007.-2010. gdje se konstatuje, kao jedna od niza lijepo zamišljenih i obećanih stvari, da će bruto nacionalni dohodak po stanovniku do 2010. godine u FBiH biti više od pet hiljada KM“, kazao je Mašić.

Poslanik u Federalnom parlamentu Alija Behmen je kazao da Vlada ne može da radi bez stabilnog političkog ambijenta, ističući da vladajuće stranke ne mogu donijeti političku stabilnost u kojoj bi se i programi vlada realizirali na način kako treba da se radi.

„Nastojimo u SDP-u da ne budemo kritizeri. Da ne bi to bio, pohvalit ću aktivnost Vlade oko rada na crno.Treba to podržavati, svim silama, ali strateški potezi koji se rade i koji se imaju namjeru raditi su zaista za svaku kritiku“, zaključio je Behmen.