BiH
0

SDPBiH: Imitacija reforme policije

FENA
Poslanici Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu na jučerašnjoj sjednici podržali dva zakona koja se odnose na reformu policije jer u ovoj stranci smatraju da to nema nikakve veze s reformom policije, već predstavlja udovoljavanje međunarodnoj zajednici da postoji formalni dogovor da će se ova reforma provesti, izjavio je danas na konferenciji za novinare SDPBiH u Sarajevu predsjednik njenog kluba u Predstavničkom domu Jozo Križanović.

Predstavnički dom je jučer nakon duže rasprave s 22 glasa za, 16 glasova protiv i dva suzdržana podržao principe prijedloga zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, a s 22 glasa za, 17 protiv i jednim suzdržanim principe prijedloga zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi u BiH. Osim SDPBiH, zakone nisu podržali SDA, SDS, DNS i NSRB.

Križanović je ocijenio da sedam institucija predviđenih ovim zakonima nemaju apsolutno nikakav utjecaj na poboljšanje funkcioniranja policijskih struktura u zemlji te da bi predstavljale dodatno administrativno opterećenje i dalje bi zakomplicirale upravljanje u BiH.

Prema njegovim riječima, sve se moglo uraditi i s dva amandmana na postojeći Zakon o Vijeću ministara BiH u dijelu koji se odnosi na Ministarstvo sigurnosti BiH.

Križanović je, također, upozorio da je prilikom usvajanja ovih zakona izvršena "parlamentarna tortura" i kršenje svih poslovničkih odredbi, a to se posebno odnosi na rad Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koja je ujutro osporila principe prijedloga zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, da bi kasnije članovi Komisije i iz stranaka koje su podržale zakon održali novu sjednicu na kojoj je zakon dobio potrebnu većinu.

Naglašavajući da se ovdje radi o "imitaciji političkog dogovora" koja omogućava daljnje korake ka evropskim integracijama, Križanović je rekao da će se SDP radovati potpisivanju SAA, ali je očigledno da je međunarodna zajednica u posljednje dvije godine znatno "spustila ljestvicu" za reformu policije.

Budući da su ključne međunarodne organizacije u BiH podržale usvajanje ovih zakona još kada je to učinilo Vijeće ministara, u SDP-u kažu da su čuli da su predstavnici nekih stranaka razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice, ali ne žele ulaziti u to.

Križanović kaže da SDPBiH niko nije lomio na ovom pitanju.

Upitan da li je priznanje nezavisnosti Kosova utjecalo da međunarodna zajednica "spusti ljestvicu", Križanović je naglasio da ne vidi nikakvu vezu između Kosova i BiH.

Međutim, upozorio je da međunarodna zajednica apsolutno ne reagira na protuustavno i antidejtonsko djelovanje prije svega premijera RS-a Milorada Dodika.

Iz SDP-a su na kraju najavili da će osporavati jučer usvojene zakone na Ustavnom sudu BiH i Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.