BiH
0

SDPBiH: Hitno promijeniti odnos prema djeci i mladima

FENA
U organizaciji Foruma žena Općinske organizacije SDPBiH Ilidža u četvrtak je u hotelu "Hollywood" na Ilidži održan okrugli stol: "Prevencija u zdravstvenom vaspitanju djece i omladine".

Veliki interes za razgovor o ovoj temi potvrdilo je prisustvo više od 150 učesnika, prvenstveno srednjoškolaca i roditelja, nastavnika pa i jedan broj osnovaca. Uvodničari u razgovoru bili su ljudi koji se u svom profesionalnom radu svakodnevno susreću s pojavama i problemima djece, mladih i porodica: psiholog u Domu zdravlja Ilidža Remzija Šetić, direktorica dobrinjske Gimnazije i magistrica socijalnog rada u Centru za mentalno zdravlje profesorica Sabiha Miskin te Bahrija Savarymoottoo.

U otvorenom razgovoru zaključeno je da djeca i mladi žive u grubom, nasilnom, bezobzirnom, siromašnom i korumpiranom društvu koje nije u stanju urediti državu po mjeri običnih ljudi, osigurati osnovna ljudska prava i život po standardima demokratskih zemalja.

To nije posljedica, kako je rečeno, samo ratnih zbivanja u BiH već i posljedica nedovoljne brige državnih institucija i nedovoljno izgrađene društvene svijesti o nužnosti promjena postojećeg stanja.

Dajući svoj doprinos procesima promjena, učesnici okruglog stola su naznačili potrebu afirmiranja društvenih vrijednosti, tolerancije među ljudima, poštivanja različitosti, izgradnje humanog i pravednog društva, jačanja lične i institucionalne odgovornosti, ali i potrebu dogradnje obrazovnog, zdravstvenog i socijalnog sistema.

U procesu promjena svoje mjesto i ulogu imaju porodica, škola, lokalna i šira zajednica i svaki od tih subjekata nosi svoj dio odgovornosti za mladi naraštaj.

Nužna je edukacija roditelja, djece i mladih za kvalitetno učešće u tom procesu, ali i osiguranje u obrazovnim i zdravstvenim institucijama stručnog kadra za oblikovanje zdrave ličnosti ( pedagozi, psiholozi, socijalni i zdravstveni radnici itd.), eliminiranje predrasuda o potrebi međusobnog komuniciranja, izrada programa preventivne zdravstvene zaštite djece i mladih, programa borbe protiv alkoholizma, pušenja, upotrebe narkotika, prilagođavanje nastavnih programa uzrastu djece te programa adekvatnog socijalnog zbrinjavanja porodice i djece, saopćeno je iz FOŽ-a OO SDPBiH Ilidža.