BiH
0

SDPBiH: Dogovor kolegija Predstavničkog doma težak udarac kredibilitetu međunarodne zajednice u BiH

FENA
Dogovorom Stranke za BiH i SNSD-a da se odbaci i derogira odluka visokog predstavnika u vezi s izmjenom Poslovnika parlamenta BiH apsolutno je demaskirana uloga Stranke za BiH kao zagovornika BiH uređene na svim normalnim i demokratskim principima, stav je Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH).

Kolegij Predstavničkog doma koji čine Beriz Belkić, Milorad Živković i Niko Lozančić postigao je zajednički dogovor u kojem ostaje stari sistem glasanja u parlamentu BiH, gdje je za donošenje odluka potrebna većina od ukupnog broja izabranih poslanika, a ne većina od broja prisutnih kako je Lajčak svojom odlukom predložio, objašnjeno je u saopćenju SDPBiH.

"Javnost mora znati da je Lajčakova odluka onemogućavala rasturanje institucija BiH time što bi jedan broj poslanika odbio da učestvuje u njihovom radu. Sramni prijedlog koji je stigao od tročlanog kolegija otvara mogućnost da se u kriznoj situaciji legalno rasturi parlament BiH", navodi se u saopćenju.

SDPBiH ističe da je upravo Stranka za BiH najveći krivac za neusvajanje aprilskog paketa ustavnih amandmana zbog čega je i zaustavljen evropski put BiH.

SDPBiH podsjeća da je najveća primjedba na taj paket bila što on u potpunosti ne ukida entitetsko glasanje definirano u Daytonu a koje će sada "zbog Beriza Belkića i Stranke za BiH biti trajno zacementirano u novom Poslovniku parlamenta BiH".

"Oni koji su sloganom ''100 posto BiH'' dobili prošle izbore danas su pokazali svoje puno licemjerstvo na koje SDPBiH i druge političke partije već godinama ukazuju", stoji u saopćenju.

SDPBiH poziva najširu javnost i odgovorne političke snage da spriječe usvajanje ovakvog dokumenta jer bi se njegovim usvajanjem u potpunosti prihvatila rušilačka argumentacija Dodika i njegovih poslušnika te zadao težak udarac kredibilitetu međunarodne zajednice u BiH, saopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.