{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDPBiH: Dogovor kolegija Predstavničkog doma težak udarac kredibilitetu međunarodne zajednice u BiH

F
20.11.2007. u 15:45
0
0
SDPBiH: Dogovor kolegija Predstavničkog doma težak udarac kredibilitetu međunarodne zajednice u BiH
0
SDPBiH: Dogovor kolegija Predstavničkog doma težak udarac kredibilitetu međunarodne zajednice u BiH
Dogovorom Stranke za BiH i SNSD-a da se odbaci i derogira odluka visokog predstavnika u vezi s izmjenom Poslovnika parlamenta BiH apsolutno je demaskirana uloga Stranke za BiH kao zagovornika BiH uređene na svim normalnim i demokratskim principima, stav je Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH).
Kolegij Predstavničkog doma koji čine Beriz Belkić, Milorad Živković i Niko Lozančić postigao je zajednički dogovor u kojem ostaje stari sistem glasanja u parlamentu BiH, gdje je za donošenje odluka potrebna većina od ukupnog broja izabranih poslanika, a ne većina od broja prisutnih kako je Lajčak svojom odlukom predložio, objašnjeno je u saopćenju SDPBiH.

"Javnost mora znati da je Lajčakova odluka onemogućavala rasturanje institucija BiH time što bi jedan broj poslanika odbio da učestvuje u njihovom radu. Sramni prijedlog koji je stigao od tročlanog kolegija otvara mogućnost da se u kriznoj situaciji legalno rasturi parlament BiH", navodi se u saopćenju.

SDPBiH ističe da je upravo Stranka za BiH najveći krivac za neusvajanje aprilskog paketa ustavnih amandmana zbog čega je i zaustavljen evropski put BiH.

SDPBiH podsjeća da je najveća primjedba na taj paket bila što on u potpunosti ne ukida entitetsko glasanje definirano u Daytonu a koje će sada "zbog Beriza Belkića i Stranke za BiH biti trajno zacementirano u novom Poslovniku parlamenta BiH".

"Oni koji su sloganom ''100 posto BiH'' dobili prošle izbore danas su pokazali svoje puno licemjerstvo na koje SDPBiH i druge političke partije već godinama ukazuju", stoji u saopćenju.

SDPBiH poziva najširu javnost i odgovorne političke snage da spriječe usvajanje ovakvog dokumenta jer bi se njegovim usvajanjem u potpunosti prihvatila rušilačka argumentacija Dodika i njegovih poslušnika te zadao težak udarac kredibilitetu međunarodne zajednice u BiH, saopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: