BiH
0

SDPBiH: Cijene osnovnih životnih namirnica rastu, a Vlada FBiH ne poduzima ništa

FENA
Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da dok cijene ulja, brašna, putera i mlijeka divljaju u FBiH, Vlada je samo u prošlom mjesecu donijela odluke o kupovini novih 30 luksuznih automobila za svoje potrebe.

„Svi smo svjedoci neočekivanih i nenormalnih poskupljenja u posljednje vrijeme, posebno u proteklih nekoliko dana. Cijene osnovnih životnih namirnica rastu iz sata u sat , a aktuelne vlasti nemaju nikakav odgovor. Vlada FBiH ne poduzima ništa“, kazao je Mašić dodajući da je najveći problem to što niko ove cijene ne kontroliše.

On tvrdi da trenutna poskupljenja nemaju nikakve veze s eventualnim rastom cijena na globalnom tržištu, nego su isključivo vezana za špekulativno poslovanje koje se završava ekstraprofitom.

Prema njegovim riječima, dok se sve ovo dešava Vlada Federacije BiH ne radi ništa.

„Vlada FBiH ćuti, pravi se da se ništa ne dešava, što je apsolutno nedopustivo; uvodi direktne poreze koji će se opet prelomiti preko najsiromašnijih kategorija stanovništva u BiH kojih je sve više te kupuje nove automobile za svoje ministre i službenike“, kazao je Mašić. Dodao je da je Zavod za statistiku potvrdio da su registrovana poskupljenja u protekla tri mjeseca prešla 60 posto kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

Mašić ističe da dok se sve to dešava federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević izjavljuje da „ne misli da je došlo do velikih poskupljenja i da su to normalne stvari na tržištu“.

SDPBiH smatra da je najveći problem taj što se Vlada ne bavi stvarnim problemima običnih građana ove zemlje i ništa ne poduzimaju da se zaštite najugroženije kategorije stanovništva u BiH, kojih je sve više zahvaljujući njima i njihovoj politici.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nermin Nikšić je kazao da ova stranka izražava opravdani strah i zabrinutost da je na sceni pakt između države, koja je oličena u ovoj vlasti, i trgovačke mafije, odnosno profitera.

On ističe da je stvoren ambijent u kojem, s jedne strane, država puni svoje fondove jer se povećavaju iznosi poreza nastali ovakvim divljanjem cijena, a s duge ovi trgovački profiteri ostvaruju ekstraprofit „sleđa“ građana.

Klub poslanika SDP-a BiH će učiniti sve da se u utorak i na Parlamentu FBiH progovori o ovim stvarima. Nikšić je najavio da će tražiti hitnu reakciju tržišne inspekcije na svim nivoima, uvezivanje sistema zaštite potrošača od lokalnog do državnog nivoa i hitnu intervenciju iz robnih rezervi na rješavanju i prevazilaženju stanja na tržištu.

„Mislimo da je konačno vrijeme da se po hitnoj proceduri uvede nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice i diferencirane stope na prihode koji idu u tome da se poveća prag neoporezivi, a da se manje plate oporezuju s manjim stopama, a da se veće plate oporezuju s višim stopama i da se na taj način pune ovi fondovi koji se pune u ovom trenutku isključivo u interesu trgovačke mafije i profitera koji su u koordinaciji s vlašću na svim nivoima“, kazao je Nikšić.