Veliki problemi
0

SDP: Zdravstvo u Kantonu Sarajevo otuđeno od pacijenata, neophodne promjene

FENA
Foto: SDP
Foto: SDP
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) uočava da je zdravstvo u Kantonu Sarajevo u velikim problemima i da je u velikoj mjeri otuđeno od pacijenta i zdravstvenih radnika kao stubova tog sistema, istaknuto je danas na pres-konferenciji Kantonalnog odbora SDPBiH (KO SDP) Sarajevo.

Predsjednik KO SDP Sarajevo Damir Mašić je kazao da je „sve ono što se danas radi u Kantonu Sarajevu, kada je riječ o zdravstvenom sektoru, direktno usmjereno protiv interesa javnog zdravstva, a samim tim i pacijenata i da direktno ide u korist privatnim zdravstvenim ustanovama“.

"Uštede u zdravstvu ne se mogu vršiti tako što će se tim uštedama narušavati zdravlje ogromnog broja pacijenata, odnosno potencijalih korisnika u KS. Uštede na reagensima i dijagnostici direktno idu u tom pravcu da od toga direktno profitiraju privatne ordinacije, poliklinike i laboratorije", kazao je Mašić.

Stav SDP-a je da je javno zdravstvo ključni temelj mjere suštinskog razvoja jednog društva koje kao ultimativno civilizacijsko dostignuće mora garantirati jednakost, pravičnost i dostupnost zdravstvene zaštite svim svojim članovima.

"Mi želimo kao SDP, iz jedne nove perspektive, poručiti građanima da ćemo, ukoliko budemo u prilici da utičemo na procese u ovom sektoru, sigurno izvršiti značajne promjene unutar zdravstvenog sistema KS, a za koje već imamo završene potrebne zakonske akte - kazao je predsjednik Savjeta za zdravstvo KO SDPBiH Sarajevo Haris Vranić.

Na pres-konferenciji posvećenoj temi “Posljedice političkih podjela zdravstvenog sistema u KS - ko je gospodar zdravstva?” potpredsjednik KO SDPBiH Sarajevo prim.dr. Dragan Stevanović je kazao da politika u zdravstvu na osnovu stručnih prijedloga, mišljenja i analiza u konačnici treba da donese adekvatne odluke.

"I treba da kaže mi to možemo, to je interes građana i da prati provođenje tih odluka. Međutim, neetično je korištenje zdravstvenog sistema za političke promocije, što se radi zadnjih godina radi samoreklamiranja", dodao je Stevanović.

Član Predsjedništva KO SDPBiH Sarajevo Denis Mačkić je naveo da je zdravstvena njega pravo, a ne privilegija.

"Cilj zdravstvenog sistema je da liječi ljude, a ne da zarađuje i štedi novac na račun bolesnika", naveo je Mačkić.