Poruka Vladi FBiH
3

SDP: Zaustaviti pljačku Sarajevo osiguranja i prestanite s prodajom državne imovine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novi pokušaj privatizacije Sarajevo osiguranja evidentan je nastavak pljačke koju provodi SDA i HDZ, kako bi se, u bescjenje, rasprodala državna imovina. Ova dobro ustaljena praksa traje već 20 godina, čije su posljedice brutalno opljačkane firme, a radnici širom zemlje poslani na biro za zapošljavanje, navodi se u saopćenju SDP-a.

Socijaldemokratska partija BiH je krajem prošle godine tražila da Parlament Federacije BiH odmah obustavi sve procese privatizacije, dok se ne usvoji novi Zakon o privatizaciji u FBiH. Novi Zakon o privatizaciji je nužan, s obzirom da je postojeći netransparentan i poguban, naročito za status radnika firmi koje se privatiziraju.

Ovaj prijedlog su tada odbili zastupnici SDA i HDZ, a novi pokušaj privatizacije Sarajevo-osiguranja dokazuje zašto su ove dvije stranke bile protiv prijedloga SDP-a, jer im je glavni cilj rasprodaja državne imovine radi zadovoljenja interesa svojih stranačkih tajkuna.

"Posebno je sporno što se Vlada FBiH odlučila za neposrednu pogodbu, kao najnetransparentniji mogući model privatizacije. Pozivamo Vladu FBiH da odustane od nove pljačke građana. Ukoliko to Vlada ne uradi, tražimo od direktora Agencije za privatizaciju FBiH da ne provede ovu sramnu odluku", naglašavaju iz SDP-a.