Delegatkinje Pekić i Kapo
36

SDP zatražio sistemski pristup u rješavanju finansiranja Fonda solidarnosti FBiH

T. K.
Foto: SDP / Jelena Pekić i Belma Kapo
Foto: SDP / Jelena Pekić i Belma Kapo
Na današnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, delegatkinje Belma Kapo i Jelena Pekić (SDP) uputile su inicijativu da se sistemski riješi pitanje finansiranja Fonda solidarnosti FBiH.

Zatražili su da se održi tematska sjednica Odbora za boračka i invalidska pitanja, rada, zdravstvene i socijalne zaštite Doma naroda i Odbora za zdravstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Cilj održavanja tematske sjednice jeste iznalaženje optimalnih prijedloga rješenja za potpuno funkcionisanje Fonda solidarnosti FBiH.

"S obzirom na to da problem finansiranja traje od 2002. godine, evidentno je, da je ovakav model funkcionisanja Fonda solidarnosti neodrživ", istakli su iz KO SDP BiH Sarajevo.

U cilju iznalaženja novih zakonskih rješenja koji bi sistemski uredili ovu oblast i osigurali finansijsku stabilnost fonda, inicijativom je predložen zajednički sastanak dva odbora Parlamenta Federacije BiH koji se bave ovom tematikom.

Dodatno delegatkinje traže, da se na tematsku sjednicu pozovu i sve relevantni akteri i to predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog ministarstva finansija, sekretarijata Vlade FBiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kantonalni Zavodi zdravstvenog osiguranja i Ministarstava zdravstva svih kantona, Vijeća ministara BiH, Udruženja onkologa u BiH, Centra civilnih inicijativa obzirom na njihovu dugogodišnju saradnju sa predstavnicima udruženja pacijenata i predstavnike NVO -udruženja pacijenata.