Drugačiji sadržaj
27

SDP: Zakon o visokom obrazovanju treba povući s dnevnog reda Skupštine KS

FENA
Foto: SDP BiH
Foto: SDP BiH
Predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora SDP-a BiH Damir Mašić i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Slaviša Šućur na pres-konferenciji u Sarajevu poručili su da Prijedlog zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo treba povući s dnevnog reda sutrašnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo jer smatraju da predloženi zakon "nastavlja intenciju Vlade KS da uništi autonomiju Univerziteta i akademske slobode".

"Ovaj tekst zakona je drugačijeg sadržaja u odnosu na Nacrt i kao takav nije prošao javnu raspravu. On se ne može popraviti te želimo utjecati na Vladu KS da povuče ovakav tekst zakona i obavi široka rasprava. Zakon treba odgovarati svojoj svrsi, a ne ni jednoj političkoj stranci", kazao je Mašić.

Činjenica koja po njegovom mišljenju potvrđuje da se radi o direktnom urušavanju autonomije Univerziteta je ta da se "Upravnom odboru daje mogućnost da može smijeniti rektora, dekane, direktore na Univerzitetu".

"U izboru rektora pravo glasa ima otprilike oko 30, 40 ljudi, a ovim prijedlogom se daje mogućnost da Upravni odbor sa samo šest glasova, pošto ukupno broji 11 članova, smijeni rektora", rekao je Mašić.

Slaviša Šućur sugerisao je da treba napraviti dva zakona, jedan za visoko obrazovanje i drugi za Univerzitet. To bi omogućilo da Univerzitet ima nezavisnost u svom djelovanju.

"Posebnim zakonom o Univerzitetu, čiji je osnivač Kanton Sarajevo, trebalo bi urediti odnose između Kantona i Univerziteta na primjeren način koji bi odgovorio da Univerzitet mora imati nezavisnost", rekao je Šućur, dodajući da je sve veći utjecaj politike u radu Univerziteta.