BiH
0

SDP za imenovanje ulica po Srđanu Aleksiću u gradovima BiH

FENA
Socijaldemokratska partija BiH podržava inicijativu više od 120 nevladinih organizacija da se u gradskim jezgrama cijele BiH po jednoj ulici da ime Srđana Aleksića.

U saopćenju SDP-a BiH se navodi da ovaj mladić koji je životom platio ideju multietničke BiH treba da bude sinonim za suživot i budućnost. Stoga, Trebinje kao grad u kojem je Srđan živio, i za čiju je bolju budućnost položio život, zaslužuje i ima obavezu da podigne spomenik čovjeku koji je svima dao primjer kako živjeti.

Ova stranka je u državnom parlamentu pokrenula inicijativu kojom bi se država trebala obavezati da će finansirati izgradnju spomenika heroju BiH u Trebinju, dok je u Kantonu Sarajevo pokrenuta inicijativa da se jedna od ulica u glavnom gradu BiH nazove imenom Srđana Aleksića.

SDPBiH poziva sva općinska vijeća i skupštine općina da zajednički pokrenu inicijativu da se u svim bh. općinama po jedna ulica nazove po Srđanu Aleksiću.

"Srđanova pogibija ne smije biti zaboravljena, već mora biti trajna poruka za budućnost koju trebamo čuvati kao svijetli primjer građanske solidarnosti. Da nije bilo takvih ljudi, kao što je bio Srđan Aleksić, ova zemlja bi trajno bila izgubljena u podjelama i mržnji", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.